Україна тримає все в собі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна тримає все в собі

Аграрний ринок
962
Україна поки не може вийти на зовнішні ринки цукру, визнав на вчорашній прес-конференції міністр агрополітики Микола Присяжнюк. За даними Держстату, за січень-жовтень з країни вивезено лише 2,7 тис. т цукру з буряка, при прогнозованих обсягах виробництва близько 2,3 млн т, що перевищує виробництво минулого року більш ніж на 30%. Однією з основних причин невдач міністр назвав закритість російського ринку - ввізне мито на український цукор там вже кілька років становить $330/т, а недавно Мінсільгосп запропонував продовжити його до 2020 року.
Українські виробники намагаються переорієнтуватися на ринки інших країн, зокрема Середню Азію, Кавказ і Близький Схід, але поки безуспішно. "Там нам доводиться стикатися з тією ж Росією, у якої ПДВ нижчий, а його відшкодування налагоджено краще", - розповідає гендиректор агрохолдингу "Астарта" Віктор Іванчик. У галузевій асоціації "Укрцукор" відзначають, що без держпідтримки експорт налагодити навряд чи вдасться, оскільки світові ціни на цукор зараз нижчі від собівартості його виробництва в Україні, а багато закордонних конкурентів виживають за рахунок експортних дотацій. За даними агентства "АПК-Інформ", з початку вересня світові ціни на цукор впали з $780/т до $600/т.
Невигідно продавати цукор і на внутрішньому ринку. "Уже зараз ціни на цукор впали до 5,5 тис. грн/т з 8,5 тис. грн/т в червні. Середня ціна в 2011/2012 маркетинговому році (починається у вересні) навряд чи буде більше 5,6 тис. грн/т", - відзначає директор консалтингового агентства ААА Сергій Наливка. За даними "Укрцукру", собівартість виробництва цукру зараз знаходиться на рівні 7 тис. грн/т.
Невдачі з експортом змусять сільгоспвиробників скоротити посівні площі під буряк на 40%, прогнозує Наливка. "Деякі гравці, що зробили дуже велику ставку на цукор, можуть навіть піти з ринку", - прогнозує він. Правда, Іванчик впевнений, що з урахуванням врожаю цього року компанії зможуть сформувати великі запаси, тому скорочення посівів в наступному році не буде критичним для ринку. За його оцінкою перехідні залишки складуть 500-600 тис. т, проти 400 тис. т роком раніше Наливка оцінює надлишки цукру в 816 тис. т.
Уряд пропонує ще один спосіб врівноважити ринок - переорієнтувати надлишкове виробництво цукру на біоетанол. Присяжнюк завив, що урожай цукрового буряка може скласти 60 млн т. "З них 40 млн т ми повинні направити на виготовлення 4 млн т біопалива", - заявив він. Проте учасники ринку вважають таку ініціативу важкою для реалізації. "Інвестиції у виробництво біоетанолу досить високі, а внутрішній попит на таке паливо нульовий", - відзначає Іванчик. "В Україні давно говорять про законопроект, який би стимулював споживання "зеленого" палива, але поки нічого не зроблено", - говорить колишній співвласник "Цукрового союзу "Укррос"" Олександр Федоренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас