Литвин розминувся з Януковичем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвин розминувся з Януковичем

938
Переговорний процес Партії регіонів і Народної партії йде, за заявами Литвина, ще з 2007 р. У вересні цього року було "загострення" процесу: 27 числа з'явилися повідомлення, що "переговори про злиття двох партій практично завершені", а 29, що "злиття не відбулося". Перманентно ж процес тривав. Однак за останні два місяці ситуація змінилася кардинально.
Партія регіонів була найпопулярнішою політичною силою до справи Тимошенко і протестів чорнобильців з афганцями. "Братання" з Партією регіонів обіцяло дивіденди. Тепер же рейтинги Партії регіонів неухильно котяться вниз. Згідно з останнім соцопитуванням "Юкрейніан соціолоджі сервіс", регіонали вперше поступилися "Батьківщині". Якби голосування в парламент проходило зараз, то 18,8% респондентів віддали б голоси БЮТ, а 17,8% - Партії регіонів. Ніякого сенсу сідати на лінкор, що тоне, Партії регіонів, якщо можна благополучно дістатися до парламентського берега на шлюпках мажоритарки. І це - незважаючи на те, що за тим же опитуванням Народна партія потрапляє в категорію політичних аутсайдерів, за яких готові голосувати менше 1% населення.
Першим дзвінком, що Народна партія виходить з переговорного процесу з Партією регіонів, стала промова Литвина на п'ятнадцятирічному ювілеї Народної партії, де він не без пафосу зауважив: "Ми не повинні комусь здаватися і до когось тулитися. Будемо йти самостійним шляхом!" Один з лідерів Народної партії Олег Зарубінський ухилився від прямої відповіді на питання: до якої міри цей шлях "самостійний". "Зараз відбувається глибокий переговорний процес, оскільки мова йде про визначення формату подальшої співпраці", - повідомив політик. Який саме цей формат, Олег Олександрович не уточнив.
Все прояснила вчорашня заява спікера: "Народна партія братиме участь у виборах. Ставку ми зробимо на округи!" Щодо відносин з Партією регіонів Володимир Литвин зауважив: "Народна партія і Партія регіонів співпрацюють і без формального об'єднання". І уточнив: "Як ще можна об'єднуватися, якщо найкращий показник - підтримка всіх ініціатив, навіть тих, які далеко не завжди сприймаються нашою фракцією. Можна назвати це співпрацею, узгодженням дій". Олег Зарубінський солідарний зі своїм партійним лідером: "Що стосується Партії регіонів, ми ведемо переговорний процес з різних питань. Не ухиляємося, беремо на себе відповідальність". Іншими словами, співпрацювати з Партією регіонів вони готові, але про злиття не може бути й мови.
Лідери Народної партії запевняють, що їх не турбує те, що зараз їх підтримує менше 1% виборців. "У 2007 р. соціологічні опитування показували, що Народна партія не проходить до парламенту, тим не менше - це відбулося", - говорить Олег Зарубінський. За словами депутата, соцопитування - тільки один зі способів впливати на громадську думку. Виборчий "гіпноз" - одне, результат виборів - інше. "Я непогано розбираюся в європейській політиці, але не міг припустити, що мільйон студентів вийдуть на вулиці Лондона проти влади. А в Парижі - два мільйони. І що сорок тисяч людей вийдуть на антиурядовий мітинг в Москві, коли перед цим там була всього сотня людей, з яких десять - лідери", - сказав політик. За його словами, зараз хтось обробляє населення за допомогою телеекрану, хтось користується популістськими гаслами, але ніхто не дасть гарантії, що це конвертується у проходження до Верховної Ради. "Вибори - багатоаспектна процедура, феномен. Нехай спробують визначити переможців хоча б за два тижні до виборів, а не те, що за 10 місяців. Тоді й з'ясується, хто оракул", - зауважив Зарубінський.
Однак роль оракула не побоявся взяти на себе політолог Тарас Березовець. "У Народної партії немає жодних шансів подолати 5%-вий бар'єр, - сказав він. - Вони розраховують на мажоритарку". Кандидати від Народної партії, на думку експерта, працюють в мажоритарних округах давно: у Київській, Житомирській та інших областях. На відміну від регіоналів, які чекають затвердження списків в Адміністрації президента, а це відбудеться не раніше квітня.
Березовець також повідомив обставини "розлучення" Народної партії та Партії регіонів: "Регіонали, наскільки я знаю, обіцяли Литвину всього три місця у своєму списку. Це його категорично не влаштовувало". За словами політолога, інша проблема полягала в тому, що на замовлення влади було проведено опитування, що показало, що якщо Литвин перейде до Партії регіонів, він забере в них голоси. "Після цієї соціології охолодження стало взаємним і переговори зійшли нанівець", - резюмував Березовець. На думку політолога, зараз взагалі намічається тенденція, коли далекоглядні народні депутати не афішують, в якій партії перебувають. Це новий тренд у політтехнології. "Депутати ховають свої значки, настільки у населення низький поріг довіри до чинної влади як такої", - говорить експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас