Москві виставлять думський рахунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Москві виставлять думський рахунок

Казна та Політика
498
Європарламент готує жорстку резолюцію до саміту Росія-ЄС. Представники всіх політичних сил, представлених у законодавчому органі ЄС, вимагали зробити центральною темою саміту "порушення демократичних принципів" під час виборів до Держдуми. У Москві вважають, що євродепутати "лізуть не в свою справу".
Сьогодні ввечері в Брюсселі урочистою вечерею відкриється саміт Росія-ЄС за участю глави Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу, голови Європейської Ради Германа ван Ромпея і президента РФ Дмитра Медведєва. А вранці депутатам Європарламенту, що зібралися на чергову сесію в Страсбурзі, потрібно прийняти резолюцію з рекомендаціями до цього саміту. Судячи з представлених партіями проектів і дебатів, що відбулися вчора в Страсбурзі, документ буде дуже жорстким. Абсолютно всі політичні сили, представлені в Європарламенті, закликають зробити центральною темою саміту підсумки виборів до Держдуми.
Євродепутати пригадали Росії все: "недопущення до виборів опозиційних партій", "тиск на ЗМІ та асоціацію "Голос"", "арешти сотень учасників опозиційних мітингів" і "серйозні ознаки фальсифікації виборів". "Суперечливі" - найм'якіша характеристика результатів парламентських виборів в РФ, що міститься в проектах резолюції Європарламенту. Найчастіше про них сказано як про "несправедливі", "нечесні" і такі, що "не відповідають стандартам ОБСЄ".
Європейські депутати закликають владу РФ "провести ретельне розслідування всіх зафіксованих спостерігачами та громадянами порушень", покарати фальсифікаторів і організувати повторні вибори на дільницях, де мали місце вкидання. Майже у всіх проектах резолюцій йдеться про необхідність ув'язування співробітництва у сфері економіки та взаємодії в рамках "Партнерства з модернізації Росія-ЄС" з демократичними реформами в РФ. Демократія і права людини повинні, на думку євродепутатів, стати частиною нової базової угоди про стратегічне партнерство Росії-ЄС, яке зараз знаходиться на стадії переговорів.
Тим часом у Держдумі розраховують, що керівництво ЄС не стане орієнтуватися на "пропагандистські заяви" європарламентарів, а сконцентрується на "дійсно важливих пунктах глобального та двостороннього порядку". "Лідери ЄС - розсудливі люди, які працюють в інтересах своїх держав. СОТ, Близький Схід, Афганістан, візовий та енергетичний діалог - ось про що вони хочуть говорити з нами. А зараз вони зацікавлені в тому, щоб Москва посприяла у стабілізації фінансово-економічної ситуації в Європі", - заявив заступник голови комітету держдуми (минулого скликання) з міжнародних справ Андрій Клімов. За словами Клімова, європейські депутати, критикуючи вибори в Держдуму, "лізуть не в свою справу". "Підбиття підсумків наших виборів не входить в їх компетенцію, - заявив Андрій Клімов. - У себе ми самі в усьому розберемося".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас