Бундесбанк згоден кредитувати МВФ за умови участі інших країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бундесбанк згоден кредитувати МВФ за умови участі інших країн

Казна та Політика
227
Німецький Центробанк буде кредитувати Міжнародний валютний фонд (МВФ) для боротьби з кризою єврозони, тільки якщо інші країни Євросоюзу (ЄС) або поза ним будуть робити те ж саме. Про це повідомляє Reuters.
У листі міністру фінансів Німеччини Вольфгангу Шойбле, який опинився в розпорядженні Reuters, президент німецького Центробанку Йенс Вайдманн і член ради керуючих Андреас Домбрет перерахували умови, за яких банк буде надавати кредитування МВФ.
"Передбачається, що країни Євросоюзу візьмуть участь у фінансуванні відповідно до їх квот в МВФ", - повідомляється в листі від 9 грудня.
"Крім цього, Бундесбанк припускає, що країни поза МВФ також зроблять значний внесок у збільшення коштів МВФ", - повідомляється в листі.
Німецький Центробанк від коментарів відмовився.
Джерело, близьке до глави Бундесбанку, повідомило, що банк буде уважно стежити за реакцією інших центробанків, зокрема Банку Англії, Франції, ФРС США і Народного банку Китаю.
Центробанк Німеччини також підкреслив у листі, що процедура МВФ пов'язана з певними ризиками. Через те, що МВФ є кращим кредитором, це посилить ризики для інших кредиторів, повідомив Бундесбанк. "У випадку з Європою, варто зазначити, що ризики для інших міждержавних рятувальних кредитів можуть значно вирости", - повідомляється в листі.
Нагадаємо, на саміті Євросоюзу 9 грудня було прийнято рішення про виділення МВФ двосторонніх кредитів на загальну суму до 200 млрд євро. За допомогою цих коштів фонд зможе більш ефективно допомагати країнам єврозони, що перебувають у кризі. При цьому 150 млрд євро повинні надати країни єврозони.
Відповідно до формули Європейського центрального банку, ФРН потрібно виділити 27% цієї суми або трохи більше 40 млрд євро.
Тим часом США, швидше за все, не нададуть додаткових кредитів МВФ для допомоги країнам ЄС. Офіційний представник Білого дому Джей Керні зазначив, що МВФ вже має чималі кошти, і американські платники податків не стануть брати на себе додаткові зобов'язання.
У листопаді Центробанк Німеччини закликав країни, які загрузли в борговій кризі, привести в порядок державні фінанси, підкресливши, що реформування політики може виявитися більш ефективним заходом, ніж постійне звернення за допомогою до ЄЦБ.
Глава Центробанку Німеччини Йенс Вайдманн, який за сумісництвом є членом керуючої ради Європейського Центробанку (ЄЦБ), висловився тоді проти посилення участі ЄЦБ в боротьбі з кризою, незважаючи на тиск з боку Франції.
Він також відкинув ідею перетворення ЄЦБ на кредитора останньої інстанції для урядів. На думку Бундесбанку, це поставить під ризик основне завдання банку - забезпечення цінової стабільності в регіоні.
Відзначимо, 10 листопада Єврокомісія (ЄК) опублікувала черговий звіт про перспективи економічного розвитку Європи, різко погіршивши прогноз зростання ВВП єврозони на поточний і наступний роки. У цьому році ЄК не очікує від єврозони зростання більш ніж на 1,5%. У наступному ж році ситуація ускладниться: прогноз на 2012 р. був знижений з 1,3% до 0,5%, на 2013 р. прогноз склав 1,3%.
Раніше Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) також різко скоротила прогноз економічного зростання в єврозоні на 2012 р. Організація прогнозує, що ВВП зони євро в 2012 р. виросте на 0,3% (півроку тому зростання оцінювалося в 2%).
30 серпня міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's Ratings Services (S&P) заявило, що економіка єврозони уникне повторної рецесії, хоча гальмування економічного зростання в регіоні підвищує ймовірність негативного сценарію.
Разом з тим в S&P відзначали, що темпи економічного зростання в єврозоні будуть залежати від рівня внутрішнього споживчого попиту, на який, серед іншого, впливає високий рівень безробіття. Рейтингове агентство скоротило свій прогноз щодо економічного зростання зони євро до 1,7% в 2011 р. і до 1,5% - в 2012 р. проти 1,9% і 1,8% зростання, що прогнозувалися в липні ц.р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас