Засновник Wikipedia може тимчасово закрити ресурс на знак протесту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Засновник Wikipedia може тимчасово закрити ресурс на знак протесту

391
Засновник онлайн-енциклопедії Wikipedia Джиммі Уельс заявив про готовність на час закрити ресурс на знак протесту проти підготовлюваного до прийняття в США антипіратського законопроекту SOPA (Stop Online Piracy Act). Про це Уельс повідомляє на своїй власній сторінці на сайті Wikipedia. Уельс виніс на голосування серед зареєстрованих користувачів питання про тимчасове закриття ресурсу, пише Корреспондент.net.
Прийняття законопроекту може призвести до того, що правовласники зможуть відключати практично будь-який сайт. Уельс на знак протесту проти прийняття закону запропонував на час закрити доступ до Wikipedia, аргументувавши свою ідею успішним досвідом італійських колег. В Італії аналогічний крок, зроблений кілька місяців тому у відповідь на спробу прийняття схожого закону, призвів до суттєвого перегляду спірного законопроекту.
"На мій погляд, дії учасників італійської Wikipedia дали відчутні результати. Але, як багато хто знає, зараз до прийняття готується закон, набагато страшніший, ніж намагалися прийняти в Італії. Stop Online Piracy Act тягнуть в Конгресі США прискореними темпами", - написав в особистому блозі Уельс і запропонував редакторам Wikipedia вирішити, чи варто всьому ресурсу наслідувати приклад італійських колег.
Станом на 13:20 мск (11.20 за Києвом) вівторка в голосуванні взяло участь понад 130 редакторів Wikipedia, переважна більшість з яких висловилися за відключення ресурсу. Голосування ще триває.
Законопроект SOPA, активно лобіюється великими гравцями американської звукозаписної індустрії та сфери кіновиробництва, компанії пропонує за рішенням суду відключати від доступу до мережі будь-який інтернет-ресурс, через який поширюється неліцензійний контент, навіть якщо власник цього ресурсу ніяк не причетний до поширення такого контенту.
У випадку, якщо законопроект буде прийнятий, правовласники зможуть засудити практично будь-якого користувача мережі й завдати непоправної шкоди навіть найбільшим інтернет-компаніям.
Проти SOPA в його нинішній редакції виступають такі компанії, як Facebook, Twitter, Mozilla, eBay і Google.
Голосування про прийняття закону в спеціальному комітеті при Палаті представників США відбудеться у четвер, 15 грудня.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас