Український кредитно-банківський союз - за створення бази кредитних історій при Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український кредитно-банківський союз - за створення бази кредитних історій при Нацбанку

Кредит&Депозит
318
Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" вважає, що для забезпечення повноцінного функціонування бюро кредитних історій необхідно створити єдину базу кредитних історій при Національному банку. Про це УНН повідомила прес-служба асоціації.
Зокрема, на сьогодні в Україні діє 5 кредитних бюро.
При цьому банки не володіють інформацією, в якому саме з цих бюро може бути сформована кредитна історія конкретного позичальника, що ускладнює отримання бюро необхідної інформації.
На думку асоціації, Нацбанк має важелі впливу на банки, що дозволило б йому отримувати інформацію в повному обсязі і систематично, а також забезпечило дотримання конфіденційності.
Крім того, експерти асоціації відзначили, що для зниження рівня ризиків та підвищення надійності банківської системи необхідно на законодавчому рівні врегулювати процедуру отримання кредитних бюро відомостей з держреєстрів, які необхідні для перевірки достовірності інформації про фізичну особу, яка укладає кредитний договір (дані про втрачені паспорти, відомості про осіб, яких притягнуто до кримінальної відповідальності за шахрайство, посадові злочини в економічній сфері, підробку документів та ін.)
Для забезпечення дієвості цього механізму асоціація пропонує внести зміни до законів і підзаконних нормативно-правових актів, що визначають повноваження відповідних держорганів, зобов'язавши їх надавати необхідну для перевірки позичальника інформацію на запит кредитного бюро.
Бюро кредитних історій - юридична особа, виключною діяльністю якої є збір, зберігання, використання інформації, яка складає кредитну історію.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас