Великий бізнес готується до краху євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великий бізнес готується до краху євро

Валюта
13308
Ситуація в єврозоні змінюється стрімко. "Ще декілька тижнів тому я й уявити собі не могла, що буду обговорювати ймовірність зникнення євро, однак зараз розмови про це все голосніші", - зізналася в інтерв'ю Ненсі МакКінстрі, глава видавництва Wolters Kluwer зі штаб-квартирою в Нідерландах. Про існування "екстреного плану" на випадок розпаду зони євро повідомив і Джо Хоган, голова ради директорів електротехнічного концерну ABB. "Важко сказати, який із сценаріїв нам більше до душі, але до кризової ситуації ми готові", - заявив він, пише Вfm.ru.
Опитування 20 топ-менеджерів європейських компаній показало, що підготовка до "життя після євро" йде повним ходом. Машинобудівний концерн GEA Group визначив максимальну квоту для грошей на рахунках окремих банків. "Наша інвестиційна тактика стала обережнішою", - визнав керівник фірми Юрг Олеас. Схожим чином діє і K+S Group, що розподіляє капітали по різних банках.
Іспанська Grupo Gowex, що пропонує бездротовий Інтернет в 15 країнах, перерозподіляє грошові потоки і переводить рахунки в Німеччину, найбільш стабільну економіку зони євро. Засновник фірми Хенаро Гарсія, пояснюючи цей крок, заявив, що Іспанія ось-ось повернеться до песети.
Такі ж побоювання змушують керівництво Service Point Solutions перенести свою штаб-квартиру з Барселони кудись на європейську північ. За словами керівника фірми Хуана Хосе Нієто, в цій якості розглядаються Лондон або одна зі скандинавських країн. "Криза змусила нас по-новому подивитися на наш бізнес. Зараз ми перебуваємо на стадії виживання. Проблеми Греції та Італії стосуються не тільки банків, але й нас, підприємців", - говорить іспанський бізнесмен.
Викачування грошей з економіки Греції, між тим, набуває все більш абсурдного характеру: грецькі газети повідомляють про неназваного власника малого підприємства, який офіційно заробляє декілька десятків тисяч євро на рік, який перевів у якийсь швейцарський банк понад 50 млн євро. Відомо також про 18 жителів цієї країни, офіційно безробітних, які перевели на закордонні рахунки більше мільйона євро. Греки, які й без того не славляться високою податковою дисципліною, в листопаді поставили новий сумнівний рекорд: фіскальні відрахування в листопаді склали всього 3,7 млрд євро. Це на 13% менше, ніж роком раніше.
У якому напрямі течуть капітали, стало зрозуміло ще у вересні, коли центральний банк ФРН зафіксував різке збільшення грошових потоків. Дефіцитний ще в серпні бюджет бундесбанку до жовтня пішов в плюс (+700 млн євро). Коректують свої плани і німецькі виробники. Фрідріх Айхінер, член ради директорів BMW, повідомив про готовність до скорочення виробництва на 30%, а також зменшення лізингового портфоліо, щоб знизити ризики, пов'язані зі здешевленням старих машин.
До краху євро готуються і за межами зони євро. Kingfischer, британська торговельна мережа будматеріалів, відмовляється від рекламних акцій, які підтримують нерентабельні сегменти, торгівля буде більш орієнтована на готівку, а капітали планується розподіляти по декількох банках.
Гарячковий перерозподіл капіталів можна назвати і глобальним трендом. За даними Institute for Private Investors, що консультує американців зі статками понад 30 млн доларів, половина капіталів у супербагатих перебуває поза доларовою зоною - чотири роки тому за межами США у мультимільйонерів була чверть статків.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас