Експерт радить повільно опускати гривню для боротьби з імпортом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт радить повільно опускати гривню для боротьби з імпортом

Валюта
4502
Збільшення від'ємного сальдо зовнішньої торгівлі відбувається тому, що Кабінет міністрів проводить політику збільшення споживання імпортних товарів. Таку думку в коментарі УНН висловив фінансовий експерт Віктор Суслов.
"Те, що постійно збільшується від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі, то воно і мало збільшуватися через таку політику. Особливість ситуації в тому, що уряд декларує політику імпортозаміщення, але реально такої політики не проводить. Насправді проводиться політика збільшення споживання імпортних товарів, тому погіршується сальдо зовнішньої торгівлі", - сказав експерт.
За його словами, збільшенню від'ємного зовнішньоторговельного сальдо також сприяє політика підтримки фіксованого курсу гривні, яку проводить Національний банк. На думку Суслова, для боротьби з імпортом Нацбанку варто проводити повільну девальвацію нацвалюти.
Крім того, вважає експерт, від'ємне сальдо необхідно перекривати або за рахунок інвестицій, або за рахунок зовнішніх запозичень, в результаті чого буде збільшуватися валовий державний борг. "В основному така політика (покриття від'ємного сальдо за рахунок зовнішніх запозичень) і проводиться", - додав експерт.
Суслов також відзначив, що для скорочення від'ємного сальдо зовнішньоторговельного балансу уряду треба активніше користуватися тими можливостями, які дає збільшення акцизного збору на багато видів імпортних товарів. "Акцизний збір ніяк не регулюється угодами щодо СОТ. Це внутрішня справа країни і цей метод урядом ніяк не задіяний", - зазначив експерт.
Ще одним способом скорочення від'ємного сальдо зовнішньоторговельного балансу, за словами Суслова, є радикальна зміна інвестиційного клімату, тобто необхідно здійснювати боротьбу з рейдерством і змінювати політику податкової адміністрації.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас