Мінагрополітики не вважає за потрібне вводити квоти на експорт зерна в наступному році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінагрополітики не вважає за потрібне вводити квоти на експорт зерна в наступному році

Аграрний ринок
136
Сьогодні, 13 грудня, міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк заявив, що необхідності для введення квот на експорт зерна в 2012 році поки немає.
"На сьогоднішній день ми прогнозуємо експорт зерна в 2012 рік на рівні 25-27 млн т в маркетинговий рік, тобто до 1 липня. Але поки зовнішній ринок не живий. Зараз ми експортували 7,9 млн т зернових" , - заявив Присяжнюк.
За його словами в Україна вже зібрала 22,5 млн т пшениці, з яких 60% - продовольча. При цьому внутрішні потреби становлять 5,5 млн т.
"Тому продовольчих запасів зерна достатньо Україні і поки немає необхідності для застосування таких заходів. Загроз для внутрішньої безпеки немає", - сказав Присяжнюк. При цьому він підкреслив, що застосування квот на експорт зерна в минулі роки було виправданим.
Говорячи в цілому про галузь, Присяжнюк зазначив, що цього року експорт продукції агропромислового комплексу з України зріс на 30% і склав $10 млрд. За його словами, позитивне зовнішньоторговельне сальдо становить майже $4,8 млрд, тоді як в 2010 році - $3,08 млрд.
Присяжнюк також повідомив, що станом на жовтень 2011 року імпорт сільгосппродукції склав $5,38 млрд, тоді як на аналогічний період 2010 року цей показник становив $4,74 млрд.
За словами міністра, Україна увійшла до трійки найбільших експортерів зерна у світі. Зокрема, за обсягами експорту ячменю країна займає перше місце, по пшениці - шосте.
Раніше повідомлялося, що цього року українські фермери зібрали рекордний за роки незалежності країни урожай. Виробництво зернових у вазі після доробки перевищило 55 млн тонн, у бункерній вазі - 58 млн тонн.
Близько половини врожаю цього року може відправитися на експорт. Зокрема, міністерство аграрної політики і продовольства України прогнозує експорт зернових в2011-2012 маркетинговому році (МР, липень-червень) на рівні 27 млн тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас