Банки втрачають паливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки втрачають паливо

Валюта
2485
Листопад ознаменувався спаданням депозитної бази і кредитного портфеля українських банків. За даними НБУ, депозитний портфель фінустанов скоротився на 2,1% (+12,3% з початку року), в той час як кредитний зменшився на 0,7% (+9,6% з початку року)
Тенденція зниження депозитної бази виявилася досить несподіваною подією, оскільки високі ставки за короткими депозитами, по ідеї, повинні були підсилити приплив внесків. Стабілізації ринку, зокрема, сприяло падіння ажіотажу на валютному ринку. Разом з тим, відзначає керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин, на тлі високого рівня міжбанківських кредитних ставок через тиск, що зберігається, низької ліквідності системи зниження кредитного портфеля виглядає логічним. "Ринок кредитування перебуває під тиском, що відчувають підприємства. Втім, якщо відштовхуватися від погіршення стану кредитного ринку і слабкої ліквідності, можна припустити відтік депозитів", - розмірковує експерт.
При цьому, здогадується він, дві події, а саме скорочення депозитної бази та одночасне зниження кредитного портфеля в цілому по системі можна пояснити згортанням роздрібного бізнесу шведської групи SEB - "СЕБ Банку". "Згідно з даними НБУ, "СЕБ Банк" займає майже 0,6% в сумарних активах банківського сектора, тому його вплив не настільки значний, однак відчутний", - вважає аналітик.
За спостереженням аналітика Dragon Capital Анастасії Туюкової, відтік депозитів (-9,8 млрд. грн.), що спостерігався в листопаді, став найбільшим падінням за місяць з початку 2009 р. При цьому скорочення залишків на рахунках юросіб склало 8,9 млрд. (-5,2% за листопад) і стало основною причиною негативної динаміки. Внески фізосіб (гривневі і валютні) також зменшилися, але менш істотно (-0,9 млрд. грн. або -0,3% місяць до місяця). При цьому відтік депозитів юросіб в основному відбувся за рахунок здійснення планових податкових платежів. Так, зростання міжбанківських ставок овернайт, які в окремі дні перевищували 30%, призвело до підвищення кредитних ставок, в результаті чого юридичні особи утримувалися від кредитування і знімали кошти зі своїх депозитних рахунків для здійснення розрахунків.
"Через проблеми з ліквідністю, загальний обсяг кредитного портфеля також зменшився (-5,9 млрд. грн. або 0,7% за листопад), при цьому кредити юрособам скоротилися на 0,6% місяць до місяця, а кредити фізособам - на 1,2%", - говорить аналітик. Позитивна динаміка, як і раніше, спостерігалася лише по гривневих кредитах фізособам (+2,6% місяць до місяця або +31,3% рік до року), підтримуваних сезонно активним споживчим кредитуванням. На думку пані Туюкової, недавнє ослаблення монетарної політики НБУ має посприяти невеликому зростанню депозитного та кредитного портфелів банків вже в грудні.
Поки ж, нагадує аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець, досить жорстка політика НБУ в плані ліквідності призводить до зниження можливостей банків з кредитування і в той же час підвищує їх ризики, що може призводити і до зниження депозитного портфеля. "В цілому банки компенсують це зростанням ставок, проте зростання ризиків непропорційне зростанню ставок. Окрім цього в Україні, як і раніше, на високому рівні девальваційні очікування щодо гривні. Відповідно, гривневі депозити рости не будуть навіть при зростанні ставок", - вважає експерт.
Погоджується з колегами начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank Олександр Печерицин. На його думку, перманентні побоювання девальвації гривні, а також зростання ризиків у європейській банківській системі сприяють відтоку депозитів з банків. "А оскільки монетарна політика навряд чи буде менш жорсткою до кінця року, ми не очікуємо зростання обсягів кредитування", - заявляє експерт.
Додатковий тиск на пасиви банків може мати традиційний грудневий відтік депозитів населення напередодні новорічних свят. Крім того, нагадує пан Іванець, джерелом нестабільності для вітчизняної фінансової системи залишаються українсько-російські газові переговори, що тривають, і невизначеність щодо подальшої співпраці з Міжнародним валютним фондом.
Остаточної ж стабілізації банківського ринку, на думку опитаних "і" експертів, слід очікувати вже в 2012 р. Базовий сценарій на I квартал передбачає досить жорсткі позиції банків щодо кредитів і кредиторів. Відповідно, зниження ризиків по системі і як наслідок - падіння ставок у гривні. "Тенденцій до подальшого зростання ставок за кредитами не очікуємо, хоча важливим аспектом буде цінова і валютна стабільність, особливо на тлі чергових новин про підготовку бюджету України на 2012 рік з закладеною в нього ціною газу на рівні $400 за тисячу кубометрів", - попереджає пан Шевчишин.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас