Експерти допускають різке зростання цін на нафтопродукти на початку 2012 через неузгоджені ініціативи чиновників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти допускають різке зростання цін на нафтопродукти на початку 2012 через неузгоджені ініціативи чиновників

Енергетика
416
Експерти "Консалтингової групи" А-95 "допускають, що на початку 2012 року у випадку реалізації неузгоджених ініціатив різних міністерств можливе різке зростання цін на нафтопродукти.
Про це йдеться в повідомленні групи.
"Відсутність послідовного і збалансованого підходу у держави до функціонування ринку нафтопродуктів може спровокувати різке зростання цін на нафтопродукти на початку 2012 року і тим самим завдати удару по споживачах пального і по економіці країни в цілому", - йдеться в повідомленні.
Консалтингова група наголошує, що в даний час очікується прийняття владою двох важливих рішень: щодо ініціативи Міністерства інфраструктури щодо підвищення ставок акцизного збору і щодо обмеження імпорту нафтопродуктів.
За оцінками експертів "А-95", запропоноване Мінінфраструктури підвищення акцизу на бензин призведе до зростання цін на дизпальне для кінцевого споживача на 60 коп./літр, на бензин - на 20 коп./літр.
У свою чергу пропонований Міненерго рівень мит на імпортні нафтопродукти може викликати зростання цін на дизпальне та бензин на 0,80 і 1,30 гривні/літр відповідно.
"Державі необхідно розставити пріоритети: або збільшувати доходи бюджету, підвищуючи акцизи, або нарощувати прибутковість нафтопереробних компаній шляхом введення мит або квот на імпорт нафтопродуктів", - вважає директор "А-95" Сергій Куюн.
В іншому випадку, як вважає консалтингова група, зростання цін на бензин і дизпальне може сягнути 1,5 гривні/літр, що може змусити багатьох автомобілістів відмовитися від свого транспорту або до максимуму скоротити поїздки.
"Через підвищення акцизів на початку року і високих нафтових цін вартість пального в 2011 році зросла в середньому на 1,95 гривні/літр, що призвело до 10% зниження споживання бензину А-95 - основної марки, яку використовує приватний автотранспорт. Повністю очевидно, що аналогічне підвищення викличе не менш обтяжуючі наслідки", - вважає директор "А-95" Сергій Куюн.
На думку консалтингової групи, оптимальним рішенням у ситуації, що склалася, була б відмова від введення обмежень на імпорт, помірне підвищення акцизів (збереження нинішньої ставки на бензин і підвищення акцизу на ДП максим до 90 євро/тонна) і посилення державного контролю, спрямованого на захист внутрішнього ринку від контрабанди нафтопродуктів і фальсифікату.
"Це дозволило б захистити українські НПЗ, підвищити якість пального на ринку і наростити податкові надходження до бюджету без нарощення податкового тиску на споживачів", - йдеться в повідомленні.
Експерти консалтингової групи також відзначають, що сфері нафтопродуктозабезпечення необхідна послідовна та виважена державна політика, орієнтована на споживача.
Як повідомляло агентство, раніше експерти "А-95" прогнозували стабільність роздрібних цін на нафтопродукти в 2012 у випадку, якщо акцизи на пальне і курс гривні залишаться на рівні 2011 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас