Бізнесу не дають жити в борг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнесу не дають жити в борг

Кредит&Депозит
1201
Криза ліквідності, почасти викликана вилученням з банків населенням з серпня по листопад 3,95 млрд грн депозитних коштів, вдарила по бізнесу. У листопаді кредитний портфель підприємств у національній валюті впав на 1,95 млрд грн, до 382,8 млрд грн. Останній раз зниження кредитної заборгованості юридичних осіб спостерігалося в січні 2011 року. Тоді їх борг скоротився на 1,65 млрд грн. З тих пір банки активно нарощували кредитування і залучили сумарно 62,05 млрд грн.
Скорочення кредитного портфеля викликане тим, що не кожен позичальник може собі дозволити взяти кредити, що подорожчали за останні місяці. "Зараз велика нестача гривні, і у неї дуже висока ціна на міжбанку. Важко знайти надійного позичальника, який зможе взяти кредит за ставкою понад 24% річних і повернути його", - говорить голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський. "Депозити у населення залучаються під 25%, на міжбанку короткі одно- , двомісячні гроші також коштують 24-25%, - констатує голова правління Платінум Банку Грег Краснов. - Банки, дивлячись на вартість ресурсів, провели перегляд ставок кредитування. Підприємствам, які розглядали отримання нових кредитів, такі ставки виявилися нецікаві, тому почалося заморожування кредитування". За даними компанії "Простобанк консалтинг", дорожче за всіх у населення річні депозити залучають Платінум Банк - 25%, "Таврика" - 21,5%, "Фінанси та Кредит" - 20,5%.
Подорожчання кредитів змусило підприємства зробити ставку на використання власних накопичень. Це збіглося з піком податкових виплат. "У листопаді був термін сплати податків. Відтік коштів очікується ще і в грудні, тому що будуть інші платежі. Крім того, через замороження кредитування підприємства забирали кошти з депозитів в оборот", - говорить Леонід Гребінський. У підсумку за листопад підприємства зняли з банківських рахунків 6,25 млрд грн, їх обсяг скоротився до 108,1 млрд грн.
Однак банкіри не втрачають оптимізму і сподіваються на поліпшення ситуації найближчим часом. "Ставки по овернайтах вже трохи знизилися, але одно- , двомісячні позики поки залишаються дорогими. На початку 2012 року ставки на міжбанку повинні продовжити знижуватися", - говорить Грег Краснов. "Ситуація стабілізується, і населення повернеться в банки, можливо, вже в лютому. Нацбанк показав, що не допустить знецінення гривні. І якщо з гривнею має щось статися наступного року, то навіщо забирати її з банків зараз? - здивований Леонід Гребінський. - На початку року ситуація з ліквідністю повинна стабілізуватися, депозитні ставки знизяться". Це призведе до зменшення кредитних ставок для юросіб.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас