Рецесія в Португалії в III кварталі посилилася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рецесія в Португалії в III кварталі посилилася

Казна та Політика
162
ВВП Португалії в III кварталі знизився на 0,6% в порівнянні з II кварталом, а в річному численні - на 1,7%, свідчать дані статистичного агентства країни, що одержує підтримку від міжнародних кредиторів - Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду.
Таким чином, в країні посилюється рецесія: у II кварталі падіння ВВП країни становило лише 0,2% в місячному численні і 1% у річному.
Основним фактором прискорення падіння ВВП країни в липні - вересні стало зниження темпів зростання сукупного попиту в країні. Згідно з даними агентства, показник в III кварталі в річному обчисленні впав відразу на 4,6%. У релізі зазначається, що така динаміка спостерігалася на тлі падіння споживання з боку держави.
Крім того, сповільнилося зростання ще одного найважливішого компонента ВВП - чистого експорту (експорт за вирахуванням імпорту). У річному вирахуванні в III кварталі цей показник приріс усього на 3,3% проти зростання на 4,6% в попередньому кварталі.
В початку квітня 2011 року Португалія на тлі зростання обсягів держборгу і проблем в банківському секторі звернулася по фінансову підтримку до ЄС і МВФ. Євросоюз 17 травня прийняв пакет порятунку країни загальним обсягом 78 млрд євро.
Португальський ЦБ на початку жовтня погіршив прогноз динаміки ВВП країни на 2012 рік у зв'язку із запланованими заходами економії. Тепер регулятор очікує, що спад економіки країни в наступному році складе 2,2% замість очікуваних раніше 1,8%. Разом з тим ЦБ дещо поліпшив прогноз на 2011 рік - падіння ВВП очікується на 1,9%, а не на 2%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас