Проект газової угоди: "Нафтогаз" буде реорганізовано під монопольні потреби "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проект газової угоди: "Нафтогаз" буде реорганізовано під монопольні потреби "Газпрому"

Енергетика
544
Згідно з розробленим експертами проектом міждержавної українсько-російської "газової" угоди, яка передбачає створення двох спільних підприємств з "Газпромом", газорозподільне СП (що створюється 50 на 50) матиме в своїх руках "ключі" від кожної квартири, кожного підприємства, оскільки саме воно буде постачати газ кінцевому споживачу.
Зазначимо, що при розстановці сил в газорозподільному СП (50 на 50) теоретично важливо: 1) чий буде менеджмент, 2) як скоро його куплять ті, чиїм він формально не буде?
Можна припустити, що проблем з нинішніми власниками українських облгазів (орендарів, а не власників газорозподільних мереж) буде небагато. Тим більше що ще два роки тому "матрьошка" російських і українських лідерів - Дмитро Фірташ - публічно заявив, що він контролює переважну більшість українських облгазів. Навряд чи на сьогоднішній день ситуація змінилася не на його користь. Та й домовлятися з "Газпромом" йому цілком під силу.
Друге, газорозподільне СП, за задумом авторів цієї ідеї, буде розподіляти споживачам весь газ (близько 20 млрд. кубометрів щорічно), що видобувається зараз державними підприємствами - підрозділами "Нафтогазу України": ДК "Укргазвидобування", ДАК "Чорноморнафтогаз", ПАТ "Укрнафта" (в останньому, правда, доведеться домовлятися з Коломойським, який через групу "Приват" контролює "Укрнафту", але це вже деталі і навряд чи істотні на тлі такої "роздачі").
Тим часом мова йде не тільки про традиційний природний газ, а й про майбутній видобуток так званого сланцевого газу спільними підприємствами, державна частка в яких перевищує 51% статутного фонду.
З вищеописаного логічно випливає, що в разі реалізації цих газоекспансійних намірів міністру енергетики та вугільної промисловості України Юрію Бойку вже не потрібно буде подавати в Кабмін проект реорганізації НАК "Нафтогаз України" про розділення його за видами діяльності (видобуток, транзит, розподіл газу). Ця державна компанія, 100% акцій якої належить уряду України, при таких еспешних обставинах буде автоматично реорганізована - під монопольні потреби "Газпрому" і його явних і неявних, але реальних патронів. І це може виявитися не єдиною втратою для України.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас