США і Німеччина: Підсумки саміту ЄС - прогрес у вирішенні боргової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США і Німеччина: Підсумки саміту ЄС - прогрес у вирішенні боргової кризи

Казна та Політика
656
За словами чиновників, рішення, які прийняли європейські лідери на саміті, дозволять взяти поширення кризи під контроль...
США охарактеризували підсумки саміту Європейського Союзу, що завершився 9 грудня 2011 р. в Брюсселі, як "прогрес". Про це повідомив прес-секретар Білого дому Джим Карні, уточнивши, що європейським лідерам ще багато що належить зробити і не варто розслаблятися.
"Зрештою, боргова криза в єврозоні - це європейська проблема, що вимагає європейського рішення", - зазначив Карні, не висловивши своєї позиції щодо відмови Великобританії підписати нову фінансову угоду, умови якої стануть частиною національних законодавств держав-членів ЄС, передає Reuters.
За словами Карні, США виключають свою більш активну роль у підтримці ресурсами Міжнародного валютного фонду (МВФ) у відповідь на боргову кризу єврозони. "Американські платники податків не погодяться взяти на себе додаткові зобов'язання", - прокоментував Карні.
У свою чергу міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле сказав, що результати саміту ЄС надали хороший шанс подолати боргову кризу в єврозоні. На думку міністра, узгоджені заходи щодо реформ у валютному блоці дозволять взяти поширення кризи під контроль. "Якщо європейцям вдасться діяти спільно, то їм вдасться захистити спільні цінності. На жаль, у дискусіях про стабілізаційні механізми, екстрені кредити і дії рейтингових агентств, ми зовсім забули про найголовніше питання, що перевершує за значущістю всі інші аспекти - питання європейської інтеграції", - підкреслив Шойбле.
Коментуючи результати саміту ЄС, глава німецького Мінфіну відзначив, що основною проблемою для єврозони є високі борги держав-членів і низька конкурентоспроможність місцевих економік, а не єдина європейська валюта - євро - як така. Євро є стабільною і тому "хорошою" валютою, сказав Шойбле, додавши, що відтоді, як у Німеччині в обіг було введено євро, в країні сповільнилося зростання споживчих цін у порівнянні з часами, коли німці розплачувалися дойчмарками. "Крім того, вартість євро на міжнародному ринку, відображена через курс євро відносно інших валют, незважаючи на боргову кризу в єврозоні, залишається стабільною", - сказав німецький міністр.
Нагадаємо, за підсумками саміту країни-члени ЄС домовилися про укладення нової фінансової угоди, умови якої стануть частиною національних законодавств. Договір підпишуть представники усіх 17 держав, що входять до єврозони, і ще 9 країн Євросоюзу, де в обігу перебувають національні валюти. Таким чином, до договору приєднаються всі країни ЄС, окрім Великобританії.
Лідери Євросоюзу не змогли домовитися про проведення реформ у всіх 27 країнах ЄС. Каменем спотикання стало небажання Франції та Німеччини йти на поступки, яких вимагає британський прем'єр-міністр Девід Кемерон. Мова йде про створення нових фіскальних правил на національному рівні, при цьому всі зроблені кроки повинні привести до нормалізації обстановки всередині єврозони. Зокрема, керівництво країн має взяти на себе зобов'язання затверджувати тільки збалансовані бюджети. Уточнюється, що під визначення "збалансований" в даному випадку підпадає бюджет з річним структурним дефіцитом не більше 0,5% від номінального ВВП. Поряд з цим допускається, що країни з державним боргом менше 60% від ВВП можуть незначно перевищувати зазначену позначку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас