Обама: На відновлення американської економіки потрібні роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама: На відновлення американської економіки потрібні роки

Казна та Політика
270
Незважаючи на окремі ознаки поліпшення обстановки в американській економіці, на її відновлення потрібні роки, сказав Президент США Барак Обама в інтерв'ю американському телебаченню, яке транслюватиметься 11 грудня 2011 р., передає Reuters.
За словами Президента, для вирішення структурних проблем, що визріли протягом останніх 20 років, буде потрібно немало часу. "Для цього буде потрібно більше, ніж два роки, що, більше, ніж дозволить один президентський термін і, можливо, більше, ніж зможе зробити один Президент", - підкреслив Обама.
Стагнуюча економіка і високий рівень безробіття можуть стати основними моментами, здатними вплинути на результат президентських виборів у листопаді 2012 р., вважають політологи. Відповідаючи на запитання про те, чи вдасться американській владі до цього моменту опустити рівень безробіття до 8% з поточних 8,6%, Обама зазначив: "Це можливо, але це не моє завдання - робити прогнози щодо стану економіки".
Багато спостерігачів вважають, що Обама має шанс бути переобраним на другий термін у разі вирішення проблеми безробіття, яка до останнього часу нерухомо трималася на позначці 9%. При цьому навіть рівень безробіття у 8% уже вважається високим, рівень в 4-5% - нормальним. Деякі аналітики вважають, що безробіття буде залишатися на рівні 8-9% протягом тривалого часу, що може помітно знизити шанси Обами на повторне переобрання в 2012 р.
Останні опитування громадської думки, проведені телеканалом CBS, свідчать про те, що тільки 33% американців схвалюють економічну політику Обами, 44% висловлюються за обрання Обами на другий президентський термін і 54% - проти.
Згідно з математичною моделлю професора Єльського університету Рея Фейра, доопрацьованою фахівцями IHS Global Insight, кандидат від Демократичної партії США зуміє отримати підтримку лише 43,5% виборців, чого недостатньо для переобрання на другий термін.
Нагадаємо, 22 листопада міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's залишило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг США на рівні АА+ з "негативним" прогнозом, незважаючи на те, що спеціальний міжпартійний комітет конгресу США не зміг узгодити план скорочення бюджетних витрат на 1,2 трлн дол. в наступні 10 років.
У свою чергу міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings повідомило про те, що планує провести перегляд довгострокового кредитного рейтингу США, якому на даний момент агентство присвоює найвищу позначку ААА, або прогноз щодо цього рейтингу.
Відзначимо, Президент США Барак Обама обіцяє накласти вето на будь-яку спробу скасувати секвестр бюджету 2013 р., тобто автоматичні скорочення бюджетних витрат, передбачені у випадку невдачі спеціального міжпартійного комітету конгресу США.
Раніше того ж дня спеціальний комітет конгресу США, що порівну складається з демократів і республіканців і нараховує всього 12 членів, оголосив про нездатність узгодити 10-річний план щодо скорочення бюджетних витрат на 1,2 трлн дол.
Рішення про створення комітету було прийнято 2 серпня 2011 р., коли конгрес США після тривалих дебатів і суперечок між демократами і республіканцями підвищив законодавчо встановлену межу держборгу. Тим самим держава уникнула дефолту за державними облігаціями. Однак ці заходи носять лише тимчасовий характер і не сприятимуть оздоровленню економіки в довгостроковій перспективі, тому в конгресі США був створений спеціальний міжпартійний комітет, покликаний впоратися з бюджетним дефіцитом шляхом скорочення держвидатків.
Крайнім терміном виконання цього завдання за погодженням було вибрано 23 листопада 2011 р., а в разі невдачі передбачалося, що країну чекає секвестр - автоматичні скорочення витрат на аналогічну суму - 1,2 трлн дол. - порівну з оборонного сектора і невійськової статті бюджету.
17 листопада повідомлялося, що державний борг США перевищив позначку в 15 трлн дол.
Нагадаємо, Білий дім вже зіткнувся з проблемою ліміту держборгу минулого літа, коли конгрес США мав до 2 серпня ц.р. підвищити планку держборгу, що становить зараз 14,3 трлн дол., щоб Сполучені Штати могли уникнути дефолту за своїми борговими зобов'язаннями. Допустиму межу запозичень було вичерпано Мінфіном США ще в травні ц.р. Цей план був узгоджений в останній момент Білим домом і лідерами обох партій в конгресі, а потім схвалений законодавцями і підписаний Президентом Бараком Обамою.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас