На базі української "труби" планується створити два СП з Газпромом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На базі української "труби" планується створити два СП з Газпромом

Енергетика
842
На базі української газотранспортної системи планується створити два спільні з Газпромом підприємства в пропорції 50 на 50. Про це пише газета "Дзеркало тижня. Україна", яка наводить основні положення проекту міждержавної угоди між Росією і Україною станом на 4 грудня.
Перше спільне (газотранспортне) підприємство має включати безпосередньо магістральні (транзитні) газопроводи та підземні сховища газу (ПСГ) України. За інформацією, отриманою виданням, спочатку українська частина переговорної групи була проти включення на цьому етапі українських ПСГ до складу газотранзитного СП.
Зазначеним документом передбачається, що на другому етапі - вже після початку роботи газотранзитного СП - до складу його акціонерів увійдуть і європейські енергетичні компанії. Видання припускає, що в їх числі будуть дружні Газпрому компанії з Німеччини, Франції, Австрії чи Італії. Тому запланований розподіл відсотків між засновниками газотранзитного СП (33% - Газпрому, 33% - єврокомпаніям і 34% - Нафтогазу) насправді означатиме 66% - Газпрому і тільки 34% - Нафтогазу, зазначає видання.
Перше СП також буде наділено винятковим, монопольним правом здійснювати транзит газу територією України до Європи. Закріплення цього виняткового права за газотранзитним СП чітко прописано в проекті газової угоди і, відповідно, робить неможливим участь у транзиті імпортного газу будь-якої іншої, третьої, сторони (чи компанії). За винятком "дочок" самого газотранзитного СП, заснування яких завбачливо заплановано проектантами цієї угоди.
Друге СП (газорозподільне) планується створити з Газпромом на базі внутрішніх газорозподільних мереж України, які на сьогоднішній день орендовані облгазами, але насправді, як і НАК "Нафтогаз України", належать уряду України. Це буде означати, що газорозподільне СП буде мати в своїх руках "ключі" від кожної квартири, кожного підприємства, "де гроші лежать", пише видання.
Крім того друге, газорозподільне СП, буде розподіляти споживачам весь газ, що видобувається зараз державними підприємствами - підрозділами Нафтогазу. Мова йде не тільки про традиційний природний газ, а й про майбутній видобуток так званого сланцевого газу спільними підприємствами, державна частка в яких перевищує 51% статутного фонду.
У той же час про ціну газу в проекті угоди не йдеться. Цим питанням, як і розробкою детальних документів на рівні господарюючих суб'єктів України і РФ, займається окрема група експертів.
Авторами проекту передбачено, що ця "газова" угода є безстроковою. До того ж встановлюється заборона на її денонсацію. Але раніше укладені корпоративні контракти від 19 січня 2009 року при цьому не анулюються - їх дію буде припинено.
Один з пунктів можливої угоди передбачає повну юридичну недоторканність створюваних СП. Тобто на них не будуть поширюватися ні можливі зміни податкового законодавства України, ні антимонопольне законодавство, а отже, і вимоги АМКУ (який теоретично повинен взяти під контроль кожного суб'єкта, який зазіхав на більш ніж 25-30% будь-якого ринку товарів і послуг в Україні), ні будь-які тарифні зміни, ні законодавство про державні закупівлі, відзначає видання.
Проект цього документа передано на розгляд і затвердження керівництву Росії та України.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас