Китайські компанії втікають з американських фондових майданчиків в Гонконг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайські компанії втікають з американських фондових майданчиків в Гонконг

Казна та Політика
472
За останні 12 років китайські технологічні компанії залучили через IPO в США 7,8 млрд доларів. Проте зараз їх пріоритети змінилися - багато хто відмовляється від американського лістингу та проводить розміщення в Гонконгу. Там краще розуміють специфіку бізнесу китайських корпорацій, в США ж численні скандали зробили акції емітентів з КНР непопулярними серед інвесторів, пише "РБК daily".
Поки чисельна перевага за кількістю китайських технологічних IPO за Нью-Йорком, де з 2000 року свої акції розмістили 48 компаній. Для порівняння, в Гонконгу за той же час провели лістинг 17 корпорацій сектора. Проте останнім часом у китайських компаній, що торгуються в США, все більше аргументів, щоб перебратися ближче до свого рідного ринку. Так, папери четвертого за величиною оператора онлайн-ігор в КНР Perfect World торгуються в Нью-Йорку на рівні, що лише в 3,9 рази перевищує очікуваний прибуток на акцію. У дрібнішого конкурента NetDragon Websoft, акції якого обертаються на Гонконгській фондовій біржі, коефіцієнт P/E дорівнює 13.
Такий стан справ справедливий і для сектора в цілому. Загальний коефіцієнт P/E компанії з американського індексу USX China Index (значна їх частина - технологічні) дорівнює 12, в той час як аналогічний показник гонконгського Hang Seng Composite Information Technology Index - вже 20. "Гонконг згодом обійде США як бажане місце для розміщення акцій китайськими технологічними компаніями", - цитує Bloomberg гендиректора пекінського інвестбанку China Renaissance Partners Бао Фана, який зараз працює з компаніями, котрі збираються обрати Гонконгську біржу як майданчик для лістингу.
Власне, вихід китайських корпорацій зі США вже почався. З початку 2010 року делістинг з американських торгових майданчиків провели вже 18 компаній з КНР.
Представник Гонконгської фондової біржі Марк Діккенс раніше не виключав, що частина компаній, що торгуються зараз в США, обере новим майданчиком для саме Гонконг. Одна з причин результату - жорсткі вимоги до компаній, що торгуються на американських майданчиках. "Я втомився від США", - зізнався Bloomberg гендиректор компанії Harbin Electric Ян Тяньфу (компанія відмовилася від лістингу США в листопаді). За словами Ян, Harbin Electric з легкістю могла б розмістити свої акції в Гонконгу.
Причина такої низької оцінки акцій китайських компаній в США частково пов'язана з тим, що деякі з них стали фігурантами скандалів навколо махінацій з фінансовою звітністю. Найгучнішим з них стало звинувачення цього літа компанії Sino-Forest в багаторазовому завищенні своїх активів і прибутку.
Об'єктом уваги є також китайські компанії, що з'явилися на американських біржах за допомогою "лістингу через задні двері" - придбання публічної компанії, що позбавило їх від необхідності проходити через всі перевірки, з якими стикається компанія при звичайному IPO. Через подібні скандали інвестори стали з недовірою ставитися до всіх китайських представників на біржах США. "Американські інвестори зараз дуже обережні", - цитує Reuters директора з досліджень компанії China Venture Лі Вейдуна.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас