НБУ викарбував перші золоті "червінці" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ викарбував перші золоті "червінці"

Валюта
1430
Банкнотно-монетний двір Національного банку України вже виготовив перші пробні зразки інвестиційних монет. Про це Podrobnosti.ua повідомило джерело в НБУ.
За словами співрозмовника видання, їх карбували із золота вищої проби. Як раніше повідомлялося, вага золотих інвестмонет складе 1, 1/2, 1/4 і 1/10 унції (одна унція - 31,1 грама), номінали - 1, 2, 5, 10 і 20 гривень (реальна вартість - суттєво вища).
Як повідомив представник НБУ, на зразках, з яких буде обрано остаточний варіант дизайну, зображені князь Володимир Великий, козак з мушкетом і архістратиг Михаїл.
На даний момент завершується доопрацювання нормативної бази, яка повинна чітко регламентувати порядок обігу "червінців" на внутрішньому ринку. Розкривати деталі того, яким саме чином відбуватиметься купівля-продаж інвестмонети, представник НБУ відмовився. Однак зазначив, що центробанк орієнтується на "найкращий європейський досвід".
Нагадаємо, раніше директор Генерального департаменту регулювання грошового обігу Нацбанку Віктор Нестеренко поінформував, що різниця між ціною і вартістю інвестмонети дорогоцінного металу, який у ній міститься, "не буде такою страшною". При цьому він посилався, зокрема, на австрійський досвід. "Монетний двір Австрії продає золоту унцієву монету з маржею +3%. Комерційні банки додають від 3 до 5% при реалізації цієї монети", - зазначав представник Національного банку.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас