Єфремов: З запуском Південного і Північного потоків українська ГТС буде прокачувати тільки 40 млрд куб. м газу на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єфремов: З запуском Південного і Північного потоків українська ГТС буде прокачувати тільки 40 млрд куб. м газу на рік

Енергетика
378
У разі запуску Південного потоку і повного запуску Північного потоку українська ГТС буде прокачувати лише 40 млрд куб. м на рік. Про це на брифінгу у Верховній Раді України (ВР) заявив глава фракції Партії регіонів у ВР Олександр Єфремов, передає кореспондент РБК-Україна.
"Якщо ми будемо продовжувати існуючу політику, то через якийсь відрізок часу нашою ГТС будуть займатися не газовики, а брухтовики. Є конкретні цифри. До сьогоднішнього дня ГТС може прокачувати 120 млрд куб. м газу на рік, і це робиться , але за умови введення Північного, а потім і Південного потоку, в кращому випадку те, що буде проходити через нашу систему - 40 млрд куб. м на рік", - сказав Єфремов.
За словами Єфремова, такі обсяги насилу дозволять утримувати ГТС на рівні рентабельності, тому Україна продовжує активні переговори про створення газотранспортного консорціуму. "Вже немає часу відкладати це питання. Фахівцями розробляється питання створення тристороннього консорціуму Європа - Україна - Росія. І це важливо, щоб зберегти систему в робочому стані", - додав він.
Також Єфремов висловив надію, що до кінця року Україна підпише нову газову угоду з Росією, і "вона точно не буде передбачати підвищення ціни газу".
Зазначимо, в листопаді компанія Mott MacDonald оцінила, що разом із ремонтом магістральних газопроводів, компресорних станцій і встановленням нових газовимірювальних агрегатів, а також сучасної системи управління ГТС реконструкція і модернізація обійдеться Україні мінімум у 4,8 млрд дол за семирічний період. При цьому пріоритезація проектів заснована на порівняно недорогих ремонтах, що дозволить утримувати газотранспортну систему України в нормальному робочому стані до повної модернізації. Для цього Mott MacDonald рекомендує протягом найближчих восьми-десяти років інвестувати (освоїти) мінімум 2,8 млрд дол в мініпроекти. Ці витрати необхідні для підтримки системи в робочому режимі.
Після введення в експлуатацію першої черги "Північного потоку" "Газпром" повідомив, що в 2011 р. прогнозує експорт газу в Європу на рівні 151-152 млрд куб. м.
У 2012 р. Газпром очікує поставки на рівні 164 млрд куб. м. Як повідомили тоді представники російської компанії, ВАТ "Газпром" уклав контракти на транспортування газу по газопроводу "Північний потік" в обсязі 22 млрд куб. м. Повідомлялося, що по першій нитці газопроводу будуть перекачуватися обсяги газу, перекинуті з інших напрямків, і незначна частина за новими контрактами на 22 млрд куб. м.
Раніше в "Газпромі" повідомили, що після запуску газопроводу "Північний потік" українська газотранспортна система може бути заповнена тільки у разі зростання попиту на газ в Європі. Проте експерти не прогнозують зростання попиту на тлі боргової кризи в єврозоні.
"Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу в Європу. Газопровід пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район м. Виборг в Ленінградській області) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Протяжність газопроводу складе близько 1,2 тис. км. Перша черга потоку була запущена 8 листопада 2011, друга черга, в рамках якої вже прокладено близько 600 км труб, буде введена в дію в кінці 2012 р. "Газпрому" належить 51% в проекті, німецьким Wintershall і E. ON - по 15,5%, французькій GDF Suez і голландській Gasunie - по 9%.
Проект будівництва газопроводу "Південний потік" через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи реалізується ВАТ "Газпром" спільно з італійським концерном ENI і французьким Electricite de France (EdF). Для реалізації сухопутної частини проекту Росія підписала міжурядові угоди з Австрією, Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Румунією, Словенією та Хорватією. Вартість "Південного потоку" орієнтовно складе 15,5 млрд євро. Слід зазначити, що проект "Південний потік" є російською альтернативою проекту Nabucco, реалізацію якого активно лобіюють європейські країни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас