Офшорна оптимізація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Офшорна оптимізація

Енергетика
926
Плани уряду щодо будівництва терміналу скрапленого газу (СПГ-терміналу) змінилися. Вчора стало відомо, що до 2014 року буде запущена лише дешевша і малопотужна плавуча установка з регазифікації, а стаціонарний термінал побудують пізніше. На зведення об'єкта зараз немає коштів, а нові газові домовленості з Росією, підписання яких очікується в цьому місяці, зроблять будівництво СПГ-терміналу економічно недоцільним, відзначають експерти.
Як розповів учора голова координаційної ради державного підприємства "Національний проект LNG-Термінал" Віталій Дем'янюк, Україна розглядає можливість тимчасового фрахтування плавучого (офшорного) терміналу з регазифікації скрапленого природного газу до введення в експлуатацію наземного СПГ-терміналу. Його потужність може скласти 3-4 млрд кубометрів на рік, а капітальні витрати - близько $300 млн. Вартість фрахту офшорного терміналу становить близько $60 млн на рік, він може бути запущений вже на початку 2014 року.
Рішення побудувати СПГ-термінал потужністю до 10 млрд кубометрів на рік прийняв ще президент Віктор Ющенко в розпал загострення газових відносин з Росією. Ця та інші ініціативи України загострили відносини між країнами. У зв'язку зі зростанням світових котирувань нафти і нафтопродуктів ціна газу в останньому кварталі зросла до $450 за тисячу кубометрів.
В процесі реалізації проекту виникли серйозні проблеми. Торік уряд пообіцяв завершити його до 2014 року, але потім термін був перенесений на 2016 рік. Планувалося, що термінал буде перевалювати 5 млрд кубометрів газу з країн Перської затоки і Північної Африки і 5 млрд кубометрів газу з Азербайджану. Як розповів учора Дем'янюк, представники держпідприємства вже рік шукають інвесторів для проекту. "Ми провели зустрічі з Chevron, Exxon/Mobil, Total і іншими компаніями, яким запропонували брати участь у проекті", - заявив він, визнавши, втім, що поки від жодної компанії не отримано згоди на участь у проекті. "Коли ми зверталися до потенційних інвесторів з пропозицією брати участь у проекті, у них викликало здивування те, що Україна будує термінал, маючи під боком джерело газу - Росію", - говорить він.
Відсутність інтересу інвесторів до проекту призвела до того, що Україна змушена почати з оренди плавучої установки, повідомило джерело в НАК "Нафтогаз України". Сам "Нафтогаз", за словами співрозмовника, не має достатніх коштів для інвестицій у проект. Як повідомляють в компанії, станом на 7 грудня було перераховано лише $450 млн з $972,2 млн за газ, спожитий в листопаді. 5 грудня компанія була змушена підписати додаткову угоду з "Газпромом" про перенесення термінів розрахунків за імпортований природний газ до 28-го числа.
Експерти відзначають, що надалі уряд може й зовсім відмовитися від цього проекту. "Україна занадто захопилася міражами на зразок СПГ-терміналу і сланцевого газу замість того, щоб вирішувати на переговорах проблеми у відносинах з Росією", - говорить керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. Під час переговорів країни обговорюють ціну в $230-250 за тисячу кубометрів, у той час як імпорт через СПГ-термінал, виходячи з нинішніх котирувань, дає мінімальну ціну близько $320 за тисячу кубометрів. "Новий договір з "Газпромом" зробить проект економічно недоцільним, і під нього навряд чи можна буде залучити інвестиції", - говорить старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас