ЄЦБ не пошкодує останнього євроцента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ не пошкодує останнього євроцента

Казна та Політика
474
На прес-конференції Маріо Драгі оприлюднив рішення керуючих ЄЦБ про зниження відсоткових ставок на чверть відсоткового пункту, до 1%, а також за основними інструментами рефінансування (MRO), до яких належать тижневі операції із забезпечення ліквідності і більш тривалі тримісячні кредити. Кредитування за новими ставками розпочнеться 14 грудня, уточнено в прес-релізі ЄЦБ. В результаті європейські банки зможуть дешевше кредитуватися - як для покриття поточного браку ліквідності, так і для довгострокового поповнення фінансових резервів: таким чином, до саміту країн ЄС в Брюсселі, що почався з офіційних заходів вчора ввечері, європейський регулятор продемонстрував свою дієву готовність утримувати ситуацію до прийняття дієвих рішень країнами ЄС.
Нагадаємо, починаючи з 1 грудня, курс євро послідовно знижувався відносно долара. Європейські банки проявляють значний інтерес до коротких тримісячних доларових позик: так, в середу комерційні інститути викупили понад $50 млрд за ставкою, що знизилася на половину відсоткового пункту (з 1,09% до 0,59%). Рішення про зниження ставки повинно тимчасово стабілізувати євро. Проте в середньостроковій перспективі план заходів, затверджений ЄЦБ і частиною якого є нове зниження ставок, не тільки забезпечує деяке посилення (чи підтримку на поточному рівні в разі рецесійних тенденцій) ділової активності, а й веде, мабуть, до подальшого ослаблення євро до долара.
Причини таких дій ЄЦБ, який формально має мандат тільки на підтримку стабільності цін і банківської системи, де-факто описав у скоректованому вчора ж прогнозі макроекономічних показників в ЄС і зоні євро. Команда Маріо Драгі побоюється рецесії в 2012 році в єврозоні і прогнозує можливе падіння ВВП ЄС в 2012 році на 0,4% і в 2013-му - на 0,3%. Це, за розрахунками ЄЦБ, має визначити і зниження рівня інфляції, прогноз якої знижено до рівня 2% на 2012 рік і 1,5% - на 2013-й, повідомляє "РИА Новости". Фактично ЄЦБ виправдовує зростання надання фінансових ресурсів банківської системи тим, що ці ресурси не вплинуть на інфляційний фон. При цьому європейський регулятор підтвердив прогноз динаміки ВВП ЄС на 2011 рік - 1,6%. Інфляція в зоні євро має знизитися до довгострокового показника - 2% (за підсумками 2011 року очікується зростання споживчих цін - 2,7%) вже в наступному році, а в 2013-му передбачається (в тому числі у зв'язку з очікуваною стагнацією або рецесією в I половині 2012 року) зниження річної динаміки індексу споживчих цін до 1,5%, заявив ЄЦБ.
При цьому Маріо Драгі не підтвердив, по суті, повідомлення деяких європейських ЗМІ, у тому числі The Sunday Times, про підготовку банком програми викупу проблемних держоблігацій країн зони євро на суму близько 1 трлн євро. Він підтвердив, що ЄЦБ може діяти як "агент" фонду EFSF щодо купівлі державних бондів країн ЄС, але оголосив "незаконними" будь-які дії ЄЦБ чи національних центробанків зони євро (у тому числі через МВФ) з кредитування дефіцитів бюджетів їх країн. Глава ЄЦБ обмежився лише розкриттям частини раніше анонсованих ним у виступі в Європарламенті "нетрадиційних заходів" щодо підтримки банківської системи. Це досить рутинні заходи з реструктуризації вже виданих кредитів ЄЦБ банківським структурам, і застосовувалися вони в гострій фазі кризи центробанками всіх країн світу (у тому числі і ЦБ РФ), дві нові операції з середньострокового рефінансування банків (36 місяців), у тому числі середніх і дрібних, на аукціонній системі зазвичай не здатних виграти конкуренцію у великих. Нарешті, ЄЦБ "послабить" вимоги до заставних активів банків ЄС при рефінансуванні - це точна аналогія дій ЦБ РФ з "розширення ломбардного списку" у 2008-2010 роках. Маріо Драгі, відзначимо, заявив, що його виступ у Європарламенті був дещо "переоцінений".
При цьому ЄЦБ, приймаючи рішення про зниження ставки, був змушений знизити до останнього з можливих її меж за депозитами, залученими у банків ЄС: раніше вона становила 0,5%, з 14 грудня - 0,25%. Наступне рішення про зниження ставки вимагатиме від ЄЦБ обнулити депозитну ставку, що зупинить дію цього інструменту. Очевидно, що в разі невдачі саміту ЄС у будь-якій формі ЄЦБ на початку 2012 року при збереженні поточних трендів доведеться демонструвати дійсно "нестандартні заходи".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас