Паливо для України запахло рублями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Паливо для України запахло рублями

Енергетика
1249
Москва і Київ підписали доповнення до чинного газового контракту, яке дозволить українським імпортерам оплачувати російський газ в рублях, - пише російська Независимая газета.
Однак за транзит російського газу по своїй території Україна хоче отримувати не рублі або гривні, а долари. Проте експерти НГ вважають нову угоду вигідною для Росії.
"Національна акціонерна компанія Нафтогаз України і ВАТ Газпром підписали додаткову угоду до базового договору купівлі-продажу газу на 2009-2019 роки, згідно з якою розрахунки за поставлений природний газ можуть проводитися і в російських рублях", - повідомила вчора слідом за російськими колегами прес-служба Нафтогазу. При цьому українці вважають, що ця угода для них вигідна.
"За оцінками фахівців, можливість проведення розрахунків з Газпромом в російських рублях сприятиме забезпеченню фінансової стабільності компанії і розширить її можливості для залучення кредитних коштів", - заявили представники Нафтогазу після зустрічі глави російського газового монополіста Олексія Міллера і міністра енергетики України Юрія Бойка.
Нагадаємо, що Київ наполегливо намагається переконати Москву знизити ціну на газ, яку вважає несправедливою. У вересні-жовтні обидві сторони неодноразово заявляли про прогрес на переговорах і про зближення позицій, але ніяких конкретних домовленостей Газпром не оприлюднив. Останній раз задоволення процесом переговорів сторони висловлювали 9 листопада на зустрічі голови правління Газпрому Олексія Міллера і президента України Віктора Януковича.
Для України вже діє знижка в розмірі 30% від контрактної ціни російського газу, але не більше 100 доларів за 1 тисячу кубічних метрів. Механізм її надання - скасування Росією мита для поставок газу в Україну. Домовленість про знижку була досягнута ще в квітні 2010 року одночасно з продовженням терміну перебування Чорноморського флоту РФ в Криму після 2017 року на 25 років.
Продаж енергоносіїв за рублі - давня ідея російського керівництва, і звучить вона вже не перший рік, нагадує керівник аналітичного управління Фонду національної енергетичної безпеки Олександр Пасічник. При цьому Росія може опинитися в більш вигідній ситуації, враховуючи, що раніше Нафтогаз при затримках платежів посилався на труднощі з купівлею американської валюти. "Тепер же ця відмовка працювати не буде", - говорить Пасічник. У результаті додаткова угода грає на руку обом сторонам - РФ буде отримувати платежі вчасно, а Україна не буде шукати валюту.
У свою чергу, директор департаменту компанії 2К Аудит - Ділові консультації/Морісон Інтернешнл Олександр Шток вважає, що нова угода вигідна перш за все Росії, оскільки необхідність розплачуватися за газ рублями змусить Україну купувати російську валюту. "Зараз рублевий ринок в Україні збалансований - обсяг рублевого експорту практично дорівнює рублевому імпорту. Тобто вільних рублів на українському ринку немає. А для оплати газу Україні в 2012 році знадобиться близько 300 мільярдів рублів, - відзначає експерт. - Є два варіанти залучення цих коштів. Перший - збільшення обсягу кредитування в російських рублях, що зможуть забезпечити російські банки, що працюють на українському ринку. У цьому випадку саме ці російські банки отримають вагому перевагу перед українськими. Або другий шлях: прямі закупівлі рублів в Росії. У будь-якому випадку це призведе до збільшення обсягу російської валюти в Україні".
На думку Олександра Штока, кінцева мета цих процесів - посилення рубля як регіональної валюти, що стане основою для створення рублевої зони. Оскільки угоди РФ і України очевидно спрямовані на посилення позицій рубля, Росії не вигідно оплачувати транзит газу в гривнях. Це фактично призведе до взаємозаліків, що явно не в інтересах російської валюти, яка прагне посилити свої позиції на ринках СНД.
З цією думкою багато в чому згоден і керівник відділу інвестиційного аналізу компанії Універ Дмитро Александров. "Платежі в рублях - це скоріше плюс для Росії, а не для Газпрому, оскільки підвищує рублеві обороти у зовнішньоекономічній діяльності, збільшує попит на рубль, особливо в період проходження платежів, і, що цікаво, залучає до рублеву зону країну, яка не побажала приєднатися до Митного союзу і Єдиного економічного простору, - відзначає він. - Про вигоди поки говорити складно, оскільки немає остаточних даних щодо ціни. Сама по собі можливість оплати в рублях більш цікава для Росії, але й Україна напряму нічого не втрачає від цього".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас