НБУ неоднозначно оцінює ініціативу уряду з випуску валютних ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ неоднозначно оцінює ініціативу уряду з випуску валютних ОВДП

Валюта
261
Національний банк України (НБУ) неоднозначно оцінює ініціативу уряду з випуску валютних облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), але допускає появу такого інструменту в умовах фактичної закритості для країни зовнішнього боргового ринку, повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.
"Позиція Нацбанку з приводу випуску паперів у валюті не однозначна. Звичайно, у нас національна грошова одиниця гривня, ми зобов'язані стояти на її захисті... Вийде зібрати (валютні кошти з внутрішнього ринку) - можна буде Мінфін привітати, що вони змогли розмістити цей папір", - сказала вона під час "круглого столу" в Києві в четвер.
За її словами, даний інструмент може виявитися цікавим для українських банків, які мають $8-9 млрд на коррахунках, але обмежені в можливості використання валютних коштів для кредитування.
Разом з тим, за її оцінкою, відчутна різниця в дохідності гривневих і валютних боргових паперів буде стримувати попит банків на такі ОВДП. "Не думаю, що банки побіжать в менш дохідний інструмент", - вважає Щербакова.
Як повідомлялося, уряд просить парламент дозволити номінувати ОВДП не тільки в національній, а й в іноземній валюті, а також продаж ОВДП за валюту: відповідний проект поправок до закону про цінні папери внесений до Верховної Ради 7 листопада.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас