Експерти: Українська труба ризикує залишитися без газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Українська труба ризикує залишитися без газу

Енергетика
684
Євросоюз не поспішає допомагати Києву і виділяти гроші на модернізацію української газотранспортної системи. Схоже, Захід цілком лояльно ставиться до будівництва Росією обхідного газопроводу "Південний потік", вважають експерти, пише nr2.ru.
Активізація Москви в газових переговорах з Європою змусила Україну задуматися про перспективи її ГТС і підземних сховищ газу. Експерти заявляють, що єдиний вихід для Києва - термінові переговори про створення консорціуму, що гарантувало б з боку Росії завантаження української ГТС і фінансування її модернізації.
Валентин Землянський, експерт енергетичного ринку, екс-керівник прес-служби компанії "Нафтогаз України" вважає, що подальше затягування з вирішенням питання фінансування модернізації української ГТС може позбавити Україну статусу найбільшої країни-транзитера російського газу. "Практично 2/3 магістральних газопроводів, газоперекачувального обладнання та механізмів, що забезпечують функціонування підземних сховищ газу, відпрацювали більше половини свого терміну служби і потребують переоснащення", - переконаний він.
За словами Землянського, з урахуванням того, що Європа практично відмовилася брати участь у фінансуванні модернізації і реконструкції української ГТС і шукає альтернативу російському газу, а Росія нарощує темпи будівництва обхідних газопроводів, Україна може втратити свої транзитні позиції. "Недоотриманий прибуток і прямі збитки України в найближчі 5 років можуть скласти більше 10 мільярдів доларів", зазначив він.
Євген Царьков, депутат Верховної Ради від КПУ, член комітету з фінансів впевнений, що консорціум потрібний, але не в тому вигляді, як у Білорусі. "Нам потрібне об'єднання, а не за прикладом удава і кролика. Якщо у нас залізно пропишуть, що 51% буде в держвласності, то такий консорціум з Росією потрібно давно створювати. Адже Європа не виділяє кошти на модернізацію української ГТС", - сказав він. Царьков додав, що з ГТС потрібно щось вирішувати зараз і швидко, "інакше труба перетвориться на металобрухт, а обхідні шляхи прокладуть по дну Чорного моря".
Михайло Ковалко, член Експертної ради з питань природного газу (екс-голова Держнафтогазпрому, екс-президент Української нафтогазової академії, депутат Верховної ради 2 і 3-го скликання, екс-глава комітету з ПЕК) вважає - те, що Європа не вкладає гроші в модернізацію нашої ГТС, пов'язано з тим, що європейські країни зараз активно працюють над розвитком альтернативних видів енергетики, намагаються знизити відсоток споживання газу. "Друга причина, за словами Ковалко, полягає в тому, що ЄС на роздоріжжі, адже повним ходом розвиваються проекти "Північного" і "Південного потоків" - ці проекти пов'язані з Газпромом. І, якщо будуть запущені ці потоки, а Європа не збільшить споживання - Україна залишиться осторонь. Тому необхідно зберегти існуючі на сьогодні обсяги прокачування російського газу", - підкреслив він.
Михайло Чечетов, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів переконаний у необхідності створення консорціуму з Росією. "Двері для європейської сторони будуть відкриті, і ми завжди раді європейській стороні. Тільки в такому разі ми зможемо спільно модернізувати нашу ГТС. Звичайно ж, нам потрібно далі вести переговори, щоб переконати наших російських колег, що немає сенсу в обхідних шляхах, краще ці кошти вкладати в модернізацію нашої труби", - зазначив він. За словами Чечетова, тоді, з одного боку, Україна отримає знижку на газ, Європа отримає газ, а Росія як постачальник - гарантії, що і Європа, і ми будемо виконувати ці зобов'язання.
Богдан Клюк, екс-глава правління Укргазпром, президент Української нафтогазової академії вважає, що українську трубу врятують гарантії прокачування газу. "Нам давно треба було домовитися з Росією. Модернізувати заради самої модернізації не треба. Модернізувати треба для того, щоб мати можливість завантаження системи", відзначив він. "Треба знайти замовника. Чи є інші джерела постачання газу до Європи, крім Росії? Ні", - підкреслив Клюк. Він переконаний, що треба домовитися з РФ, щоб "вони нам поставили ту кількість газу, яка забезпечить рентабельний прибуток роботи ГТС. А це не менше 95-100 мільярдів. А якщо буде 120 мільярдів, то ще краще. Тобто, щоб, вкладаючи гроші в модернізацію, треба, щоб вони окупилися".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас