Болгарія відмовилася будувати російський нафтопровід Бургас-Александруполіс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Болгарія відмовилася будувати російський нафтопровід Бургас-Александруполіс

Енергетика
562
Болгарія відмовилася від проекту нафтопроводу Бургас-Александруполіс, визнавши його економічно необґрунтованим, повідомила представник уряду країни.
Болгарія пропонує іншим учасникам проекту Росії і Греції анулювати тристоронню угоду, підписану в 2007 році, а якщо цього не відбудеться протягом 12 місяців, вийде з проекту в односторонньому порядку.
Розроблений Росією понад 10 років тому нафтопровід з болгарського порту Бургас на Чорному морі в грецький Александруполіс - на Егейському, довжиною 300 кілометрів і пропускною здатністю до 50 мільйонів тонн на рік був задуманий для обходу перевантажених танкерами проток Босфор і Дарданелли, що з'єднують Чорне та Середземне моря.
Будівництво нафтопроводу підтримав попередній соціалістичний уряд Болгарії, проте в липні 2010 новий прем'єр-міністр Бойко Борисов заявив про відмову Болгарії від проекту.
Раніше Софія багаторазово відправляла на доопрацювання екологічне обґрунтування проекту. Аналітики припускали, що Болгарія хотіла закрити проект під приводом його небезпеки для навколишнього середовища, щоб не платити неустойку Росії та Греції.
Нагадаємо, Росія, Болгарія і Греція підписали в 2007 році міжурядову угоду про будівництво майже 300-кілометрового нафтопроводу з болгарського порту Бургас до грецького Александруполіса в обхід перевантажених чорноморських проток Туреччини.
Правоцентристський уряд Болгарії, який прийшов до влади влітку 2009 року, не поспішає реалізовувати проект. Прем'єр-міністр Бойко Борисов заявив у червні поточного року, що Болгарія вийде з проекту, але потім скоректував свої слова, уточнивши, що офіційного рішення з цього приводу не прийнято.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас