Скільки зекономить Україна, розраховуючись за газ рублями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки зекономить Україна, розраховуючись за газ рублями

Енергетика
772
Розраховуючись за російський газ рублями, Україна зекономить 8 мільярдів доларів. Такі розрахунки оприлюднив голова Нацбанку Сергій Арбузов. Крім цього, така новація зменшить попит на валюту. Втім, економісти оптимізм НБУ не поділяють.
Якщо платити за газ російським рублем, можна зекономити 8 млрд доларів. Так порахували у Національному банку. Крім того такий захід дозволить зменшити обіг американської валюти і в самій Україні.
"Згідно з попередніми даними, попит населення на іноземну валюту становить 10 мільярдів доларів за рік. Якщо ж зменшити його хоча б наполовину, то ще 5 мільярдів додатково потраплять до резерву", - сказав Сергій Арбузов, голова Національного банку України.
Звідки Нацбанк взяв такі цифри, аналітики не розуміють. Кажуть, виразного економічного зиску від розрахунків російським рублем за газ не буде. Крім того відв’язуючись від однієї валюти, ми прив’язуємось до іншої. А отже, і до сфери впливу Москви.
Дмитро Боярчук, директор Центру соціально-економічних досліджень:
"Перевівши розрахунки у російські рублі, ми просто створюємо цей дефіцит і переводимо його не в долари, а переводимо у рублі. Тобто у нас буде дефіцит рублів. Для того щоб покрити цей дефіцит, треба десь ці рублі взяти – це треба буде домовлятися із Москвою".
Вигоду від розрахунків у рублях "Нафтогаз" матиме тільки у тому разі, якщо брати позики в російських фінустановах. Та за умови, що валюта сусідів залишатиметься стабільною. Одночасно Нацбанку доведеться перевести частину резервів у рублі. Що теж на руку Білокам’яній.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас