Очевидне неймовірне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Очевидне неймовірне

Казна та Політика
2090
У листопаді споживча інфляція склала всього 0,1%, повідомили вчора в Держстаті. Цей показник аномальний для кінця року. За останні десять років низький приріст цін у листопаді спостерігався лише в минулому році (+0,3%), коли уряд посилив контроль над ціноутворенням. При цьому середній показник листопадової інфляції в останнє десятиліття - понад 1,2%. Офіційно інфляції в Україні практично немає вже п'ятий місяць поспіль: у липні-серпні ціни знижувалися, в жовтні інфляція була нульовою, а у вересні і листопаді зростання цін не перевищувало статистичної похибки.
Як і рік тому, в листопаді Держстат не помітив характерного для кінця року сплеску цін на продукти харчування. Минулого місяця продовольчі ціни, за даними відомства, і зовсім залишилися незмінними. Різке подорожчання яєць (+12,7%), молока (+4,1%) і сиру (+2,5%) було компенсовано зниженням цін на цукор (-7,1%), фрукти (-2,5% ) і овочі (-1,3%). "Оптові ціни на овочі вже стабілізувалися, але на ситуацію впливає тепла погода, на ринку є пропозиція з боку приватників. З першими морозами вартість овочів почне зростати, - зазначає генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа. - Що стосується цукру, то ми очікуємо стабілізації ринку до кінця року і зростання цін з січня".
Вперше з лютого було зафіксовано зниження цін на м'ясо (-0,5%). Цей процес голова Аграрного союзу України Геннадій Новиков пояснив тим, що роздрібний ринок відчув падіння закупівельних цін на м'ясо, що почалося влітку. "Частково зниження закупівельних цін пояснюється здешевленням кормів, але більшою мірою - зростанням дешевого імпорту, часто не найкращої якості. Якщо уряд не стурбований цією проблемою, то наслідки для галузі можуть бути плачевними", - зазначає Новиков. Як повідомляв Комерсант-Україна, виробники просять відкоректувати митні ставки на імпорт свинини в рамках перегляду умов членства України в СОТ.
Ще одним фактором, що вплинув на загальний показник інфляції, стала стабілізація цін на паливно-мастильні матеріали (-0,1%), які дорожчали протягом двох місяців. "Ціна бензину в останні місяці дійсно залишається стабільною, - визнає заступник директора дослідницького центру "Психея" Геннадій Рябцев. - Більше того, якщо уряд не буде змінювати систему оподаткування, то немає підстав очікувати найближчим часом зростання цін на бензин". Майже не змінюються ціни на одяг і взуття (+0,3%), а також на побутові товари (+0,2%).
Незначне зниження житлово-комунальних тарифів (на 0,1%), зафіксоване Держстатом, виглядає нелогічним, оскільки жодна з послуг ЖКГ в листопаді не подешевшала. Тарифи на комунальні послуги або залишалися незмінними, або трохи збільшилися: подача гарячої (+0,4%) і холодної (+0,1%) води, а також квартплата (+0,1%). У Держстаті повідомили, що пояснити цю аномалію зможуть лише сьогодні.
З урахуванням позитивної ситуації на продовольчому ринку загальна інфляція за підсумками 11 місяців склала лише 4,4% (за останні 12 місяців - 5,2%). Настільки низьких показників в Україні не було з 2002 року, коли в країні спостерігалася дефляція. Більше того, такі результати виявилися несподіваними і для Кабміну. Офіційний урядовий прогноз інфляції на 2011 рік становить 8,9%, в той час як у жовтні, коли тенденція гальмування зростання цін була очевидною, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що в такій ситуації можна сподіватися на зниження річного показника інфляції до 7%.
Ритейлери розраховують на поліпшення продажів напередодні новорічних свят. "Низька інфляція дозволяє громадянам краще планувати свої витрати, а значить, якщо до кінця року не відбудеться девальвації гривні, ми можемо сподіватися, що населення не буде економити на купівлі дорогих продуктів і подарунків, і обсяги продажів будуть високими", - зазначає голова наглядової ради компанії "Фуршет" Ігор Баленко.
Інфляційні ризики не зникають, а лише переносяться на 2012 рік. "Швидше за все в наступному році нас чекає подорожчання продуктів харчування, бо ситуація, коли за 11 місяців ціни на них зросли на 1,5%, а промислова інфляція в секторі харчової промисловості склала 9%, ненормальна", - відзначає економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. Експерт очікує, що наступного року уряд погодиться на корекцію тарифів ЖКГ, і допускає, що зростання цін може прискорити збільшення соціальних виплат напередодні парламентських виборів. "Тому, незважаючи на нинішні показники інфляції, ми зберігаємо свій прогноз на 2012 рік на рівні 10,5%", - уточнила Піонтковська.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас