Союз негативних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Союз негативних

Фондовий ринок
459
Рейтингове агентство S&P знизило до "негативного" прогноз рейтингів довгострокових запозичень 15 з 17 країн єврозони. Зокрема, в списку опинилися держави з найвищим кредитним рейтингом ААА, в тому числі Німеччина і Франція. Приводом для перегляду оцінки стану економіки європейських країн послужили погіршення умов кредитування в єврозоні, високий рівень заборгованості держав і домашніх господарств, зростання ризику промислового спаду в єврозоні в 2012 році. Експерти виділяють розбіжності, що зберігаються серед європейських політиків, які заважають у "вирішенні існуючої кризи довіри" і в довгостроковій перспективі "економічних, фінансових і податкових систем, що перешкоджають зближенню в єврозоні". "Схоже, лаври першого агентства, що позбавило США найвищого рейтингу, не дають S&P спокою. Цього разу воно вирішило використати "зброю масового знищення" і поставити на перегляд рейтинги відразу 15 країн єврозони (рейтинг Кіпру вже перебував на перегляді, а рейтинг Греції і так перебуває в "сміттєвій" категорії)", - говорять в НБ "Траст". У результаті в Європі може не залишитися країн категорії ААА. А в разі провалу саміту 9 грудня у ЄС не буде варіантів, окрім "друкарського верстата" ЄЦБ.
Інвестори відреагували на рішення агентства відходом з ризикових активів. Провідні азіатські фондові індекси закрилися зниженням на 0,3-1,4%. Провідні європейські індекси в перші години торгів втратили до 1,5%. Надалі вектори різних майданчиків змінилися: німецький DAX впав на 1,27%, а англійський FTSE зріс на 0,01%. Курс євро на початку дня опускався на 0,5%, до $1,3332, пізніше відвоювавши падіння і піднявшись до $1,3383. Зупинилося зниження прибутковості за борговими зобов'язаннями країн єврозони, яке в понеділок підтримувало рішення Італії скоротити дефіцит держбюджету в 2012 році на 30 млрд євро.
Український фондовий ринок уже традиційно обвалився більш істотно. Індекс "Української біржі" впав на 2% - до 1590,45 пункту, тоді як ПФТС несподівано завершила торги зростанням індексу на 0,44% - до 618,66 пункту. "Індекс "Української біржі" виглядав гірше, ніж у її європейських колег, тому якщо негатив на зовнішніх біржах, зумовлений новинами від S&P, зійде нанівець, можна очікувати зростання на відкритті вітчизняної сесії", - відзначає аналітик ІК "Альтана Капітал" Яна Лаврик. Негативу ринку додали результати виборів у РФ. "Нарощенню негативу сприяли новини з Росії. Вітчизняні інвестори піддалися настроям своїх російських колег і продавали акції", - відзначає старший інвестиційний консультант ІК Dragon Capital Оксана Ступак.
Водночас дії S&P можуть стати найкращим стимулом для європейської влади прискорити розробку заходів щодо зниження загальної напруженості в єврозоні, відзначає аналітик НБ "Траст" Олексій Тодоров. "Ринки давно втратили віру в європейських політиків і сподіваються, що загроза зниження рейтингів S&P створить додатковий стимул для прийняття пакету дієвих заходів щодо протистояння кризі", - відзначає партнер UFG Wealth Management Оксана Кучурів.
Інвесторів впевнені заяви політиків не дуже заспокоїли - за підсумками вчорашніх торгів індекси закрилися зниженням на 0,4-1,3%. Американські індекси станом на 21.40 зростали на 0,25-0,6%. За словами аналітика "Альянс РОСНО управління активами" Аріела Чорного, інвестори відновили продажі в очікуванні засідання ЄЦБ (8 грудня) і саміту Євросоюзу (9 грудня). Тим більше що S&P вказало на можливість зниження рейтингів європейських країн на одну-дві сходинки в залежності від підсумків саміту. "В разі провалу переговорів щодо створення всередині блоку "союзу стабільності" і подальшого зниження рейтингів країн єврозони катастрофічні наслідки для єврозони забезпечені", - підкреслює Олексій Тодоров.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас