Опозиція готова прийняти бюджет-2012 і закон про ринок землі в обмін на звільнення Тимошенко з СІЗО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опозиція готова прийняти бюджет-2012 і закон про ринок землі в обмін на звільнення Тимошенко з СІЗО

Казна та Політика
461
Депутатська фракція БЮТ - Батьківщина готова на пакетне голосування з непопулярних питань, щоб звільнити екс-прем'єр-міністра, лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко із СІЗО. Про це заявив глава фракції БЮТБ Іван Кириленко під час брифінгу у ВР, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми були змушені вдатися до блокування трибуни, бо не побачили на порядку денному сьогодні, і в пакеті до включення до порядку денного, тих законопроектів, про які вчора домовлялися... тих законопроектів які декриміналізуються статтю, де політиків судять за політичні рішення ", - сказав Кириленко.
Він підкреслив, що сьогодні народний депутат Віктор Швець зареєстрував ще один законопроект, який "до коми вилизує цю норму". За словами лідера фракції БЮТ, цей законопроект необхідно включити до порядку денного і розглянути, коли буде рішення профільного парламентського комітету. За словами Кириленка, реакції Партії регіонів на таку пропозицію поки немає.
Також він підкреслив, що БЮТБ готовий піти на "пакетне" голосування і прийме низку непопулярних рішень "Ми сьогодні запропонували нашим колегам... ми розуміємо, що треба брати спільну відповідальність за долю країни зараз всім... Ми готові до врегулювання політичної кризи, не дай Бог щось із Тимошенко чи Луценком трапиться, не знаю, що з цією країною буде, але ми готові взяти на себе відповідальність за голосування у залі за непопулярні рішення, які відкладаються з дня на день. Напевно, їх треба розглядати і приймати, врегулювавши і політичну кризу, і економічну, яка вже зріє", - сказав Кириленко.
За словами Кириленка, о 15:00 сьогодні відбудеться зустріч опозиції з парламентською більшістю, де відбудуться обговорення пошуків можливих компромісів "і якщо нам таке меню покладуть на стіл, ми обов'язково подивимось, якщо це не буде "Лівела" або щось подібне, ми будемо голосувати "за", сказав Кириленко. І додав "Ми готові розглянути бюджет, ми готові розглянути ринок землі, ми подали вчора на 60 сторінках свої пропозиції - ринку землі бути! Ринок землі необхідно врегулювати... але головний - покупець, і основний покупець держава та органи місцевого самоврядування", - заявив Кириленко.
Відповідаючи на запитання журналістів, чи планується включити в пакетне голосування законопроект 9400, який, за словами депутата Андрія Павловського, дозволяє не виконувати судові рішення щодо чорнобильців, афганців та інших громадян, що претендують на отримання пільг, Кириленко відповів ухильно. За його словами, цей законопроект зареєстрований недавно, і йому не відомий зміст цього документа.
У свою чергу, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив сьогодні на брифінгу, що Партія регіонів не має наміру у форматі прийняття закону приймати рішення про те, щоб екс-прем'єр-міністр України, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко була звільнена з СІЗО.
"Пропонується третій раз повернутися до розгляду законопроекту, який передбачає звільнення Тимошенко з ув'язнення. Ми неодноразово відповідали на це запитання з приводу того, що ми не підемо на законодавче вирішення даного питання в рамках звільнення однієї людини, тому що це суперечить будь-яким юридичним нормам і суперечить будь-якій нормальній логіці", - сказав Єфремов.
Раніше Єфремов заявляв, що не заперечує проти закритого пленарного засідання в п'ятницю, 9 грудня, де прозвучить звіт щодо стану здоров'я Юлії Тимошенко, але на поступки опозиції в прийнятті законодавчих актів не піде.
Як повідомив Єфремов, на сьогоднішньому пленарному засіданні повинні були бути внесені зміни до бюджету поточного року, згідно з якими держава планує додатково направити в регіони 2 млрд грн., з яких 800 млн мають бути перенаправлені на вирішення питань малозабезпечених сімей.
"Законопроектом внесенням зміни до державного бюджету, передбачається додатково спрямувати на вирішення проблем території 2 млрд грн, з них 800 млн на вирішення питань малозабезпечених сімей та 162 млн грн на вирішення питань проїзду в транспорті пільгових категорій громадян", - заявив Єфремов.
Він висловив припущення, що саме через наявність цього питання в сьогоднішньому порядку денному парламентська опозиція заблокувала трибуну, "щоб дестабілізувати ситуацію в державі".
Нагадаємо, сьогодні близько 20 депутатів БЮТБ і НУ-НС заблокували трибуну ВР під час перерви в ранковому засіданні, коли проходила нарада в кабінеті спікера ВР Володимира Литвина.
Також опозиція за президією розмістила плакат "Янукович, не вбивай Юлю".
Раніше депутати БЮТБ неодноразово блокували трибуну ВР. Тоді вони вимагали розгляду закону про гуманізацію.
Відзначимо, раніше ВР відмовилася підтримати поправку № 95 до відповідного законопроекту, яка передбачала вилучення статті № 365 з Кримінального Кодексу України. Нагадаємо, 11 жовтня 2011 р. за цією статтею Юлії Тимошенко було винесено обвинувальний вирок.
Сьогодні депутат від фракції БЮТБ Микола Томенко під час пленарного засідання ВР заявив що екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко сьогодні знову допитують в приміщенні СІЗО.
"Як нам стало відомо, сьогодні, з 10 години ранку Тимошенко знову допитують з метою відкрити справу п'ятнадцятирічної давності", - заявив Томенко.
Нагадаємо, з 5 грудня слідчі податкової міліції надаватимуть Юлії Тимошенко в приміщенні Київського СІЗО для ознайомлення матеріали судових експертиз.
Таке рішення було ухвалене у зв'язку з тим, що Тимошенко та її захистом було заявлено клопотання про надання для ознайомлення матеріалів проведених у справі судових експертиз та враховуючи відсутність медичних протипоказань щодо проведення слідчих дій екс-прем'єром.
Нагадаємо, Апеляційний суд Києва ухвалив проводити попереднє слухання апеляції екс-прем'єр-міністра, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко за її відсутності. Суд послався на те, що на попередньому слуханні присутність засудженої не обов'язкова. Таким чином суд не знайшов підстав для задоволення клопотання захисту Тимошенко про призупинення судового провадження.
Раніше повідомлялося, що в переданій Юлією Тимошенко заяві зазначається, що вона не має можливості бути присутньою на засіданні за станом здоров'я. Захист колишнього прем'єра висловив думку, що без засудженої категорично не можна продовжувати засідання і зажадав призупинити судові провадження. Прокурори заявили, що немає підстав для зупинки судового провадження, і наполягають на продовженні судового засідання.
23 листопада під час обстеження у Тимошенко виявили міжхребцеву грижу. Про те, що Тимошенко потрібна медична допомога поза ізолятором, заявила 21 листопада омбудсмен Ніна Карпачова.
Нагадаємо, Печерський райсуд Києва 11 жовтня засудив Тимошенко до 7 років ув'язнення із забороною обіймати певні державні посади протягом ще 3 років за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією. Також суд зобов'язав Тимошенко виплатити "Нафтогазу України" 1,516 млрд грн. Тимошенко подала апеляцію на рішення суду 24 жовтня. Повідомлялося, що її буде розглядати Апеляційний суд м. Києва 13 грудня.
Зазначимо, що на рішення Печерського суду було подано дві апеляції. Другу 25 жовтня подали адвокати Тимошенко. Один з них, народний депутат Сергій Власенко тоді пояснив, що дві апеляції окремо від екс-прем'єра міністра Юлії Тимошенко і від захисту, обґрунтовані більшою надійністю.
Нагадаємо, 13 жовтня СБУ порушила нову кримінальну справу проти Тимошенко. Її звинувачують в тому, що будучи президентом і фактичним власником корпорації ЄЕСУ за попередньою змовою з колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком, вона здійснила замах на розтрату коштів державного бюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабінет міністрів України зобов'язань приватної корпорації ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму 405,5 млн дол.
7 листопада ц.р. захисник Тимошенко, народний депутат Сергій Власенко повідомив, що Державна податкова служба України відновила ще 4 кримінальні справи проти Тимошенко щодо подій 1996-97 рр.. А 11 листопада повідомлялося, що Головне слідче управління Державної податкової служби України (ДПСУ) пред'явило звинувачення Тимошенко в організації приховування валютної виручки в сумі понад 165 млн дол.
14 листопада начальник головного слідчого управління податкової міліції Анатолій Яковінець повідомив, що чотири кримінальні справи проти Тимошенко щодо її діяльності в корпорації "Єдині енергетичні системи України" об'єднані в одне провадження.
22 листопада, народний депутат і захисник екс-прем'єра Сергій Сас заявив, що Генпрокуратура готує обвинувачення в нових справах проти Тимошенко. При цьому адвокат не уточнив, які справи маються на увазі і яких дій Тимошенко вони стосуються.
26 листопада, Генпрокуратура України звинуватила екс-прем'єра у черговому злочині. За словами заступника генпрокурора України Рената Кузьміна, Тимошенко причетна до вбивства депутата Верховної ради Євгена Щербаня в 1996 р. Гроші, які отримали кілери за вбивство Щербаня, нібито надійшли з рахунків фірм, що належали Тимошенко і Павлу Лазаренкові, який займав тоді пост глави уряду.
Справа Юлії Тимошенко погіршила відносини України з Заходом, оскільки європейські та американські політики побачили в ній політичні ознаки.
Українська влада відкидає звинувачення у тиску на суд або в упередженості, стверджуючи, що мова йде про боротьбу з корупцією. Втім, Президент Віктор Янукович ще раніше визнав, що справа Тимошенко може завадити підписанню угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі ЄС з Україною.
Президент Польщі Броніслав Коморовський під час спільної прес-конференції 28 листопада в Києві сказав, що справу Тимошенко необхідно вирішити для створення необхідної оцінки ЄС. Янукович у свою чергу заявив, що доручив забезпечити Юлії Тимошенко "всі умови на європейському рівні".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас