Нацбанк уже почав карбувати золоті інвестмонети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк уже почав карбувати золоті інвестмонети

Банківські метали
268
Українці зустрічають золоту гривню. У столиці вже з"явилися біг-борди із зображеннями майбутніх інвестиційних монет із телефоном гарячої лінії Нацбанку. У відомстві Сергія Арбузова переконані - нові гроші матимуть попит . І стануть надійним інструментом заощадження. Завдяки їм за кілька років у банківську систему "припливе" 10 мільярдів гривень.
НБУ тримає слово. Два місяці тому ідея золотої гривні лише витала у повітрі. Та за цей період уже розробили дизайн, провели презентацію монет, і навіть, подейкують, що 5 грудня мали розпочати карбування. Але щось затримало реалізацію останньої фази. Протягом перших мІсяців фінансисти значного попиту на золоту гривню не очікують. Треба, щоб українці звикли до нового засобу заощадження. Так само колись було й зі зливками.
Максим Прекрасний, начальник відділу операцій із банківськими металами:
"Если брать начало золотого бизнеса в Украине, тогда точно так же относились к ним скептически. Вроде бы много денег за малый кусок металла. Но потом в дальнейшем с развитием этой золотой сети настроение перешло на инвестиционный уровень. Более доверяют металлам, нежели валюте".
Випускатимуть три види золотих монет - завважки одна унція, тобто 31 грам, пів-унції і три чверті. Великі золоті гроші - для заможніших громадян. Бо їх ціна стартує від 12 тисяч гривень. Маленькі - звісно доступніші. Але зиск для всіх власників буде однаковий - завдяки зростанню вартості жовтого металу.
Ігор Львов, заступник голови правління комерційного банку:
"Предположим, мы эту монету приобрели в январе 2006 года, когда цена золота была за грамм 80 грн. А сейчас цена золота 460 гривен. В данном случае эта монета так и называется - инвестиционная монета. Ее люди приобретают, но в случае необходимости банки обязаны выкупать эти монеты".
Сьогодні банки викупляють у громадян здебільшого золоті зливки. Але це - через нерозвиненість ринку. НБУ ще потрібно детальніше прописати умови роботи з монетами, щоб зацікавити українців. Такі як, приміром, скасування ПДВ на операції з інвестмонетами.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас