УкрСиббанк розділить проблемку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УкрСиббанк розділить проблемку

Кредит&Депозит
5726
"Зараз йдуть переговори з "Дельта Банком" про можливий продаж частини проблемних кредитів Укрсиббанку. Можливо, саме це спровокувало різні чутки про відхід з роздрібного ринку", - заявив ЗМІ голова правління УкрСиббанку Філіп Жоаньє.
Раніше "ЭИ" писали про те, що УкрСиббанк виставив на продаж портфель проблемних іпотечних кредитів на суму в $1 млрд., що дозволяє оцінити рівень проблемки в роздрібному кредитному портфелі фінустанови на рівні 50% (за даними НБУ, на 1 жовтня під знецінення кредитів банк сформував резерви на рівні 7,1 млрд. грн.).
Додаткові гроші для банку будуть зовсім не зайвими. Так, в грудні очікується погашення єврооблігацій фінустанови на $500 млн. За заявами Філіпа Жоаньє, банк має намір у повному обсязі виконати свої зобов'язання. У поточному році це буде друге велике погашення зовнішніх запозичень банку після того, як в серпні банк здійснив погашення випуску єврооблігацій на $250 млн.
На думку опитаних експертів, з великою ймовірністю УкрСиббанк зможе погасити заборгованість. Однак, застерігає голова аналітичного департаменту Eavex Capital Володимир Дінула, поки остаточно незрозумілі джерела надходження коштів. "Ми не уявляємо, щоб хтось з банків у сьогоднішній ринковій ситуації намагався шукати позикові кошти на міжнародних ринках капіталу. Такі кошти зараз були б лише трохи дешевші, ніж позика на міжбанку в Україні. Та й завжди виникає питання, що з цими доларами в Україні робити", - говорить аналітик. Відповідно, гроші від продажу проблемки будуть дуже доречними.
Разом з тим, стверджує один з банкірів, який побажав залишитися неназваним, у власника "Дельта Банку" Миколи Лагуна немає необхідної для такої бажаної покупки суми. Правда, технічно це можна було б здійснити через кореспондентський рахунок в Нацбанку. Тоді навіть за відсутності необхідних коштів баланс банку виглядав би цілком придатно для здійснення купівлі. "Правда, - попереджає співрозмовник, - це не більше ніж припущення". При цьому, стверджує фінансист, дисконт з боку УкрСиббанку навряд чи буде більшим, адже різницю між номінальною вартістю портфеля і вартістю його після дисконтування доведеться компенсувати з капіталу банку, а це - шлях до його обнулення. Та й навіщо істотно дисконтувати? Адже при бажанні реально працювати з проблемними кредитами з будь-якого портфеля можна вичавити 50%, а то і 80% його номінальної вартості.
Правда, стверджує віце-президент інвестиційно-банківського департаменту Dragon Capital Олег Пронін, здійснені за останній рік операції з продажу портфелів проблемних кредитів проходили в діапазоні 4-12% від номінальної вартості портфелів, запропонованих до придбання, тобто з дисконтом 88-96%. Найчастіше банками виставляються на продаж проблемні беззаставні споживчі кредити, надані свого часу фізичним особам. Дисконт за такими вкладами є максимальним. Рідше банки виставляють на продаж портфелі проблемних заставних кредитів, надані на придбання автомобілів, житлової нерухомості тощо. На розмір остаточного дисконту, пропонованого покупцями портфеля заставних кредитів, вплив має обсяг пропонованого до продажу проблемного портфеля, його якісні показники.
При цьому на ринку вже є випадки, коли банк відкрито звертається до свого проблемному позичальника з пропозицією погасити відразу або в короткий період велику частку заборгованості з істотним дисконтом. "Є приклади того, що такі проблемні позичальники, перекредитувавшись в інших банках, таким чином змогли істотно знизити своє кредитне навантаження", - розповідає Пронін. Правда, для такого банку існує ризик того, що його позичальники, які не є проблемними, будуть прагнути стати такими, щоб отримати аналогічну пропозицію про списання частини заборгованості, а це вже криє в собі істотні ризики зниження платіжної дисципліни позичальників для системи в цілому.
Про те, що готовність банків списувати значну частину "поганої" заборгованості може стимулювати дисциплінованих позичальників наслідувати приклад більш недбалих співгромадян, говорять і інші експерти. Навіщо, мовляв, платити по кредиту, якщо банк і так спише більшість боргів, радіючи навіть мінімальній компенсації збитків. Правда, стверджує екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко, тенденція ця триває вже півтора роки. Початок їй поклав вихід банківської системи з активної стадії кризи - позичальники не забули про те, що банки, які безконтрольно видавали валютні позики населенню, потім переклали всі тяготи, пов'язані з валютними ризиками, на плечі тих же позичальників.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас