МВФ затвердив виділення Греції кредитного траншу в розмірі 2,2 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ затвердив виділення Греції кредитного траншу в розмірі 2,2 млрд євро

Казна та Політика
229
Рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) ухвалила виділення Греції чергового кредитного траншу в розмірі 2,2 млрд євро. Новий пакет допомоги, що виділяється МВФ у співпраці з Євросоюзом (ЄС), надається республіці в рамках 3-річної програми економічного порятунку, повідомляє Reuters.
29 листопада повідомлялося, що міністри фінансів країн єврозони погодилися виділити Греції шостий транш у розмірі 8 млрд євро.
Нагадаємо, на саміті ЄС наприкінці жовтня ц.р. глави країн дійшли згоди про запуск нової програми порятунку грецької економіки, яка передбачала виділення країні фінансової допомоги в розмірі 110 млрд євро, при цьому з приватними кредиторами була досягнута домовленість про списання половини державного боргу.
Однак надання допомоги було заморожено через намір екс-глави кабінету Георгіоса Пападреу провести референдум, на який би виносилося питання про те, приймати допомогу чи ні. У результаті даний крок коштував йому крісла прем'єр-міністра, а ЄС призупинив усі фінансові операції з Афінами.
У випадку, якби виділення чергового траншу не було схвалено, вже до кінця цього року країну чекав колапс, оскільки держава не змогла б розрахуватися з бюджетним сектором. Для решти єврозони це б означало додаткове посилення негативних ефектів боргової кризи.
Нагадаємо, в 2009 р. Греція опинилася перед лицем найбільшої фінансової кризи через надзвичайно високі борги Афін перед урядами інших країн. У травні 2010 р. МВФ і ЄС виділили грецькій владі кредитну лінію у розмірі 110 млрд євро. У липні 2011 р. на екстреному саміті єврозони було прийнято рішення про надання Греції другого пакета фінансової допомоги понад чинну програму. Лідери єврозони домовилися, що Євросоюз і МВФ нададуть Афінам додаткове фінансування в розмірі 109 млрд євро.
Натомість керівництво Греції зобов'язалося здійснити низку заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних витрат: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити робочі місця, а також провести широку програму приватизації. Ці заходи вкрай непопулярні в грецькому суспільстві. З 2009 р. в країні не припиняються масові страйки та інші акції протесту проти скорочення бюджетних витрат.
Сьогодні Президент Франції Ніколя Саркозі і канцлер Німеччини Ангела Меркель провели у Парижі переговори про долю єврозони. Очікується, що на саміті ЄС, який відкривається в Брюсселі в п'ятницю, лідери Франції та Німеччини представлять план посилення консолідації 17 країн єврозони - в першу чергу, мова йде про введення більш суворих правил контролю за станом бюджету і покарання в разі виникнення недопустимого дефіциту. < / p>
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас