Труба кличе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Труба кличе

Енергетика
831
Вчора заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха заявив, що, на жаль, країни Євросоюзу не виконують дані Україною обіцянки, і це негативно позначається на інтересах країни. "Приєднавшись до Енергетичного співтовариства в лютому поточного року, Київ розраховував не тільки на те, що Євросоюз підтримає нас в питаннях гармонізації нашого енергетичного законодавства з європейським, а й на те, що країни ЄС сприятимуть в питанні енергобезпеки України, однак цього не сталося", - зазначив Макуха.
Минулої неділі посол Росії в Україні Михайло Зурабов повідомив, що нові двосторонні газові домовленості будуть не просто угодами між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом", а міжурядовими договорами. Проте їх підписання поки стикається з серйозною перешкодою. Минулого тижня спікер Ради федерації РФ Валентина Матвієнко під час візиту до Києва заявила, що цьому заважає участь України в Європейській енергетичній хартії, а також те, що Київ ратифікував другий енергопакет. Україна повинна буде погодити новий договір з уже існуючими міжурядовими зобов'язаннями, пояснює керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов. Проте Михайло Зурабов заявив, що угоди можуть бути підписані до кінця грудня.
Ратифікувати другий енергопакет вирішив ще президент Віктор Ющенко. "Це було помилкове рішення, оскільки ми не отримали жодної допомоги від країн Євросоюзу і, на жаль, втратили час для переговорів з Росією", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський. В результаті Росія побудувала обхідний газопровід Nord Stream, і обсяг транзиту газу через територію України в наступному році може знизитися на 10 млрд кубометрів.
Зараз функції транзиту і поставок газу об'єднані в рамках "Нафтогазу". Москва раніше неодноразово давала зрозуміти, що в разі створення консорціуму на базі української ГТС можуть бути знижені ціни на газ та отримані гарантії завантаження трубопроводу. "Формально те, що "Газпром" одночасно буде поставляти нам газ і ввійде до складу засновників консорціуму, може бути сприйнято європейською стороною як порушення вимог другого енергопакету", - зазначає високопоставлене джерело в українському Міненерго.
Втім, на думку партнера юридичної компанії "Астерс" Олексія Дідковського, ці проблеми цілком можна вирішити. "Якщо засновником буде не сам "Газпром", а будь-яка його "дочка", цього буде достатньо", - упевнений Дідковський. Він зазначає, що аналогічним чином у консорціумах з управління газопроводами TENP і EGL партнерами виступають E.On Ruhrgas, ENI і Statoil, які постачають газ в ті ж країни, де працює консорціум. Той же принцип діє у випадку з консорціумами MedGaz і TAP, в яких беруть участь "дочки" "Газпрому", які постачають газ в країни Євросоюзу.
Головний інвестстратег ФГ БКС Максим Шеїн відзначає, що без створення консорціуму на базі української ГТС вирішити проблему з її модернізацією і отримати гарантії завантаження практично неможливо. "Нафтогаз" перебуває в тяжкому фінансовому становищі - газ за листопад компанія знову оплатила за рахунок додаткового збільшення свого статутного фонду", - говорить голова правління неурядової громадської організації "Альянс "Нова Енергія України" Валерій Боровик. Він нагадує, що обсяг транзиту газу продовжує знижуватися - в жовтні він скоротився на 14,2%.
За оцінками консалтингової компанії Mott MacDonald, реконструкція і модернізація української ГТС обійдеться "Укртрансгазу" мінімум в $4,8 млрд за сім років. ДК "Укртрансгаз" оцінює її ще вище - в $5,3 млрд. "Сьогодні є тільки один інвестор, здатний вкласти такі кошти - це "Газпром", - впевнений старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. - Більше того, якщо російська монополія інвестує ці гроші, вона сама буде зацікавлена в тому, щоб їх окупити, завантаживши ГТС". Країни Євросоюзу, навпаки, не зацікавлені в інвестиціях в українську ГТС. "Європі просто не до того - там зараз зайняті порятунком єврозони", - погоджується Шеїн.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас