Влада Литви готова виділити майже 1 млрд євро на виплати вкладникам Snoras — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Литви готова виділити майже 1 млрд євро на виплати вкладникам Snoras

Казна та Політика
340
Уряд Литви готовий виділити Фонду страхування внесків до 3,3 млрд літів (близько 960 млн євро) для виплат вкладникам банку Snoras, що знаходиться в процедурі банкрутства.
Держкомісія з кредитів вже прийняла таке рішення, повідомила агентству BNS міністр фінансів країни Інгріда Шимон.
"Але ми будемо вирішувати за фактичною потребою, скільки коштів знадобиться. Ці кошти готові, це тимчасово вільні кошти, які держава в даний момент має", - сказала вона.
За інформацією голови Мінфіну, уряд затвердить рішення про виділення коштів для вкладників Snoras на засіданні в понеділок або в середу.
І. Шимоне сказала, що у Фонді страхування внесків накопичено близько 1,7 млрд літів. Дата початку повернення коштів клієнтам банку залежить від технічних моментів, у тому числі від терміну отримання точних списків вкладників, додала вона.
Заступник міністра фінансів Роландас Крішчюнас повідомив BNS, що уряд "позичив кошти як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, і зараз на казначейському рахунку достатньо коштів, щоб державі не довелося позичати додатково".
Раніше повідомлялося, що в цілому на повернення внесків у Snoras, за попередніми підрахунками, необхідно близько 4,1 млрд літів.
Закон передбачає, що застраховані внески повинні бути повернуті протягом 20 днів з страхової події (тобто до 22 грудня), термін може бути продовжений на 10 днів.
У Литві внески фізичних і юридичних осіб сумою до 100 тис. літів застраховані, не страхуються внески в рублях, валютах третіх країн. За рішенням уряду, внески в Snoras до 345 тис. літів повертатимуться через 8 комерційних банків.
У Snoras знаходяться внески 440 тис. фізичних та юридичних осіб на суму 5,6 млрд літів. Повністю будуть повернуті внески 11,1 тис. юросіб (88,5% вкладників - юридичних осіб) та 376,3 тис. фізичних осіб (88,3%). Передбачається, що кошти, виділені державою для виплат вкладникам, будуть повернуті після продажу майна банку.
Банк Литви в кінці листопада звернувся до Вільнюського окружного суду з позовом про порушення справи про банкрутство Snoras. У банку була виявлена нестача активів в обсязі 3,4 млрд літів із загальної суми приблизно 8 млрд літів. У Великобританії були затримані колишні акціонери Snoras - громадянин РФ Володимир Антонов і громадянин Литви Раймондас Баранаускас. Суд у Лондоні звільнив їх під заставу. Обидва колишні керівники банку визнані підозрюваними у привласненні чужого майна, підробці документів, а Р. Баранаускас - у веденні "чорної" бухгалтерії, зловживанні службовим становищем. В. Антонов володів 68,1% акцій Snoras - п'ятого за розміром активів банку Литви, Р. Баранаускас - 25,31%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас