"Великий план" порятунку євро набуває обрисів напередодні саміту ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Великий план" порятунку євро набуває обрисів напередодні саміту ЄС

Казна та Політика
727
Європейські політики планують зробити поточний тиждень ключовим з точки зору вироблення заходів з порятунку зони євро. При цьому новий "великий план", як припускають спостерігачі, може відкрити шлях до підвищення ролі Європейського ЦБ і МВФ у вирішенні європейської кризи.
Президент Франції Ніколя Саркозі і канцлер ФРН Ангела Меркель в понеділок будуть обговорювати пропозиції з реформування Євросоюзу та внесення змін до базового Маастрихтського договору. Ці пропозиції будуть потім винесені на саміт ЄС в четвер-п'ятницю цього тижня.
У вівторок міністр фінансів США Тімоті Гайтнер планує прибути до Європи, щоб обговорити з лідерами основних європейських країн їхні кроки щодо зміцнення євро.
Як очікується, європейські політики схвалять на саміті прискорену економічну інтеграцію країн, а також заходи щодо зміцнення Європейського фонду фінансової стабільності. При цьому додатковими фінансовими ресурсами Євросоюзу, можливо, все ж зможуть допомогти МВФ і Європейський ЦБ.
Інвестори сподіваються, що ЄЦБ, якщо самітом будуть узгоджені кроки щодо реального і досить швидкого зміцнення бюджетної дисципліни, зможе пом'якшити свою поки досить жорстку позицію стосовно масованих інтервенцій на ринку облігацій. На можливість такого розвитку подій натякнув у четвер і голова банку Маріо Драгі.
Зараз ЦБ не хоче скуповувати папери, тому що вважає, що це позбавить країни стимулу наводити порядок у бюджетній сфері.
У п'ятницю Меркель, виступаючи в парламенті, закликала Європу перейти до жорсткої бюджетної дисципліни - навіть ціною втрати частини національного суверенітету, створити жорстку систему автоматичних санкцій для країн-порушників. У максимально рішучих виразах закликав у четвер до реформи ЄС і Ніколя Саркозі.
Водночас Берлін, як і раніше, не хоче використовувати ЄЦБ для втручання на ринку облігацій, побоюючись інфляційних наслідків та зниження незалежності банку. Поки немає жорсткої бюджетної координації між країнами, Німеччина не готова погоджуватися і на випуск єдиних облігацій єврозони.
Однак тиск, що посилюється з боку інвесторів, підштовхує європейських політиків до вжиття все більш радикальних і неортодоксальних заходів.
Німеччина, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела, згодна, щоб центральні банки країн єврозони надали кредити МВФ, який би, таким чином, отримав додаткові ресурси для боротьби з європейською кризою.
МВФ, за даними The New York Times, має зараз вільні ресурси обсягом лише близько $400 млрд. Тим часом Італія та Іспанія разом мають держборг обсягом $3,3 трлн і повинні будуть у найближчі півроку рефінансувати облігації на $425 млрд.
Панічна втеча інвесторів з активів, номінованих у євро, може призвести до дефолту окремих країн, погіршення економічної кон'юнктури, ставить під загрозу саме виживання єврозони в її нинішньому вигляді.
Попередні численні спроби європейських лідерів дати рішучу і всеосяжну відповідь на кризові виклики натикалися на розбіжності між країнами і бюрократичну тяганину, в результаті довіра інвесторів до єврозони знову і знову знижувалася.
"Реформувати Європу потрібно негайно. Якщо Європа не зміниться досить швидко, світова історія продовжиться без неї", - сказав Саркозі, виступаючи в Тулоні в четвер, і закликав колег по єврозоні до більш рішучих дій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас