Українські банки "залило" вільними коштами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки "залило" вільними коштами

Валюта
16352
Обсяг коштів на коррахунках банків України перевищив 21 млрд. грн. Це максимальний показник з червня цього року. Нагадаємо, ще два тижні тому фінустанови відчували справжній грошовий голод - залишки на коррахунках перебували нижче 10 млрд. грн., пише газета "Дело".
Залишки коштів на кореспондентських і транзитних рахунках комерційних банків на ранок другого грудня зросли до 21,3 млрд. грн. Про це свідчать дані НБУ, опубліковані на його офіційному сайті.
Це максимальний показник за останні півроку - з 7 червня. При цьому за останній день залишки коштів виросли відразу на 3,8 млрд. грн.
Нагадаємо, менше двох тижнів тому на банківському ринку України спостерігався гострий дефіцит ліквідності. Так, до ранку 21 листопада залишки на кореспондентських і транзитних рахунках українських банків знизилися до 9,9 млрд. грн. Це один з найнижчих показників за останні п'ять років.
Причина зростання ліквідності банківської системи - регуляторні нововведення Нацбанку. Так, з 30 листопада набула чинності постанова № 407, згідно з якою на окремому рахунку НБУ необхідно буде тримати тільки 70% обов'язкових резервів (ці кошти, по суті, "заморожені"). Інші 30% можна буде зберігати на кореспондентському рахунку банку. Відзначимо, раніше на окремий рахунок НБУ перераховувалися всі 100% резервів.
Нагадаємо також, що 22 листопада на зустрічі скарбників банків з представниками регулятора останні пообіцяли згодом трохи додати короткострокової ліквідності через тендери.
Як повідомляло "Дело", найжорсткішого за останні п'ять років грошового "голодування" українські банки зазнали на початку вересня, коли залишки коштів на кореспондентських і транзитних рахунках комерційних банків (на ранок 8 вересня) впали до 9,39 млрд. грн . Це мінімальний показник з 26 вересня 2006 року.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас