Експерт: У випадку успішних газових переговорів з Росією, видобуток сланцевого газу в Україні стане нерентабельним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У випадку успішних газових переговорів з Росією, видобуток сланцевого газу в Україні стане нерентабельним

Енергетика
408
Протягом останніх місяців кілька провідних нафтогазових компаній заявили про готовність почати видобуток сланцевого газу в Україні. Враховуючи значну собівартість його видобутку, при ціні російського імпорту близько 230 дол./тис. куб. м, до якої прагне уряд, сланцевий газ не зможе конкурувати на внутрішньому ринку з природним газом, вважає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.
"Оцінка собівартості проектів з видобутку сланцевого газу в США, які є загальновизнаним лідером в даній галузі, говорить про середню собівартість 210-280 дол./тис. куб. м. Через різке падіння ціни на газовому ринку США до 80 дол./тис. куб. м, яке відбулося в останні півтора року, основні добувачі сланцевого газу в опублікованій звітності показали значні збитки", - відзначає Марунич.
"Європа не є регіоном, в якому широко реалізуються проекти з видобутку сланцевого газу. Це дає підстави припускати, що економіка таких проектів буде набагато гіршою, ніж в США. Так, після буріння першої свердловини в Польщі, місцеві фахівці оцінили собівартість видобутку сланцевого газу на рівні 350 дол./тис. куб. м. Враховуючи схожість геологічних умов західних районів України та Польщі, де розташовані запаси сланцевого газу, собівартість його видобутку на території нашої країни буде порівнянна з параметрами польських проектів", - упевнений експерт.
На думку Марунича, видобуток сланцевого газу був би рентабельним у випадку, якщо ціни для окремих споживачів зберігалися б на нинішньому рівні, що перевищує 300-350 дол./тис. куб. м. "Однак, враховуючи плани уряду знизити вартість російського газу до 230 дол./тис. куб. м, успішність реалізації проектів з видобутку сланцевого газу в Україні в зазначений термін викликає великі сумніви. Добутий газ ніхто не купить за такою високою ціною", - вважає Марунич.
"Ризикнемо припустити, що активність західних компаній щодо підписання меморандумів з українськими партнерами не в останню чергу була продиктована неясними перспективами українсько-російських газових переговорів. Однак після переможних реляцій урядовців про близькість компромісу щодо ціни російського газу, нинішні економічні реалії різко знизять активність західних партнерів у питаннях реалізації сланцевих проектів в Україну", - відзначає експерт на завершення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас