МЗС Ірану: Ціна нафти може перевищити 250 дол./бар. при введенні ембарго на її імпорт з країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС Ірану: Ціна нафти може перевищити 250 дол./бар. при введенні ембарго на її імпорт з країни

Енергетика
293
У разі введення ембарго на імпорт нафти з Ірану ціни на "чорне золото" можуть збільшитися більш ніж у два рази і перевищити планку 250 дол./бар. Таку заяву сьогодні зробив представник Міністерства закордонних справ (МЗС) Ісламської Республіки Іран Рамін Мехманпараст, передає Reuters.
Нагадаємо, 1 грудня 2011 р. країнам Євросоюзу (ЄС) не вдалося домовитися про накладення заборони на імпорт нафти з Ірану в рамках санкцій. Євросоюз може ввести ембарго лише в разі згоди всіх членів блоку. Однак декілька країн відмовилися підтримати заборону.
Зазначимо, що ЄС закуповує в Ірані близько 450 тис. барелів нафти на добу. Це становить 18% від загального іранського експорту.
Іранське ядерне досьє, яке було опубліковано в минулому листопаді, викликало серйозний резонанс, оскільки містило інформацію, що, можливо, республіка продовжує докладати зусиль для отримання ядерної зброї. Тоді Іран звинуватив Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у надмірній політизованості і "виконанні американського замовлення", назвавши директора організації Юкія Амано "пішаком в руках США". У свою чергу, західні країни закликали до ще більшої ізоляції республіки і встановлення щодо неї додаткових санкцій.
Нагадаємо, 30 листопада близько 150 осіб напали на посольство Великобританії в Тегерані. Після цих подій влада Великобританії розпорядилася про негайне закриття посольства Ірану в Лондоні, вимагаючи, щоб усі іранські дипломати покинули країну.
Слідом за цим міністерство закордонних справ Німеччини прийняло рішення про відкликання посла ФРН в Ірані. Про відкликання для консультацій свого посла заявили також у Франції, а Норвегія оголосила про тимчасове закриття свого посольства в Тегерані.
Раніше, 29 листопада іранська Рада вартових конституції (спеціальний надпарламентський орган влади) схвалила запропонований парламентом законопроект щодо зниження рівня дипломатичних відносин з Великобританією до рівня повірених у справах. Відповідно до законодавства країни, після прийняття проекту британський посол повинен протягом двох тижнів покинути Ісламську Республіку, а дипломатичну місію Великобританії в країні очолить повірений у справах.
Влада Великобританії висловила жаль з приводу рішення Ірану знизити рівень дипломатичних відносин.
Зниження рівня дипломатичних зв'язків і протести в Тегерані стали відповіддю Ірану на додаткові санкції, введені Лондоном. У листопаді Великобританія ввела заходи, які передбачають припинення будь-яких відносин між британськими фінансовими і кредитними установами та банками Ірану, включаючи Центральний банк країни.
Причиною нових британських санкцій стала доповідь Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій йшлося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня. Іранський лідер Махмуд Ахмадінежад неодноразово заявляв, що ядерна програма країни носить виключно мирний характер.
18 листопада ц. р. на засіданні Ради керуючих МАГАТЕ більшістю голосів була прийнята резолюція, в якій міститься "зростаюча заклопотаність" організації щодо питання іранської ядерної програми.
13 листопада Президент США Барак Обама повідомив, що лідери РФ, Китаю і США прийшли до спільної думки, що Іран не повинен мати ядерного арсеналу. Обама також підкреслив, що бачить ефект від санкцій, яким піддається Ісламська Республіка, і цьому є підтвердження від розвідувального співтовариства США.
29 листопада також повідомлялося, що Європейський союз розробляє нові санкції проти Ірану і поділяє занепокоєння США щодо іранської ядерної програми. Таку заяву зробив президент Європейської ради Херман ван Ромпей на саміті ЄС-США у Вашингтоні, не конкретизувавши при цьому, про які саме санкції йде мова.
Раніше США заявляли про готовність ввести нові санкції проти Ірану. За наявною інформацією, заборонні заходи торкнуться кількох іранських компаній, а також Корпусу Вартових Ісламської революції (КВІР). Раніше Держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що КВІР все більш активно бере участь в управлінні країною, і не виключено, що Іран рухається у бік військової диктатури. Клінтон також сказала, що адміністрація планує застосування нових санкцій, щоб змусити Іран припинити діяльність, яка, ймовірно, спрямована на створення ядерної зброї.
Глава МЗС Франції Ален Жюппе також попередив Іран про можливість введення жорстких санкцій, якщо Тегеран не буде враховувати вимоги міжнародного співтовариства щодо ядерної програми ісламської республіки. За словами міністра, Франція готова застосувати "безпрецедентні санкції" щодо Тегерана, якщо той відмовиться від серйозного співробітництва з міжнародним співтовариством з ядерної проблеми.
Варто зазначити, що на Ісламську Республіку вже накладено значний обсяг міжнародних санкцій. Тегеран відкидає всі звинувачення в спробах обзавестися ядерним арсеналом, підкреслюючи, що вся програма носить мирний характер. При цьому його представники багаторазово заявляли, що, підписавши Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, їхня країна відмовилася від подібних амбіцій. Разом з тим, іранська сторона відзначає, що Ізраїль не ратифікував цей договір і, згідно з деякими джерелами, володіє ядерним потенціалом, але аналогічним санкціям не піддається.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас