Лукашенко радий, що віддав Газпрому трубу: мені війна з Росією не потрібна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко радий, що віддав Газпрому трубу: мені війна з Росією не потрібна

Енергетика
1049
Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що з продажем "Белтрансгаза" Білорусь значно набуває, отримавши велику знижку на природний газ.
Як повідомляє прес-служба глави Республіки Білорусь, він сказав: "Що мені, молитися на цю іржаву трубу? Продавши 50% "Белтрансгаза", Білорусь значно набуває, отримавши велику знижку на природний газ. Ця економія за рік може скласти 2 ,5-3 мільярди доларів тільки на природному газі. Плюс 2,5 мільярда доларів вони нам перерахували. Вважайте, наступного року - 5,5 мільярдів доларів відразу. І це ж три роки, а потім - прив'язка до внутрішньоросійської ціни. Тобто, ми будемо на рівних конкурувати в Російській Федерації зі своїм товаром. Це велика підмога для нашої економіки", - підкреслив Лукашенко.
Він вважає, що досягнутий результат під час дворічних переговорів - благо для білоруського народу.
"Білорусь, маючи 50% "Белтрансгаза" і не продаючи його Росії, мала б ціну на природний газ, як Німеччина. У нас природний газ у наступному році досяг би 400-420 доларів за тисячу кубометрів. Ми домовилися, що буде на кордоні цей газ по 165 доларів за тисячу кубометрів. Тобто, наполовину впала ціна", - сказав білоруський президент.
Він повідомив, що росіяни давно умовляли продати другу частину "Белтрансгаза". "Я їм постійно говорив: ми не проти продати 100% труби, але умови - щоб вона була завжди заповнена і щоб було прокачування через Білорусь. Це надходження в країну за транзит, податки, а також зайнятість білоруських громадян", - підкреслив Лукашенко.
За його словами, опоненти "який аргумент наводять? Мовляв, Лукашенко позбувся важеля тиску на Росію. Божевільні. Неначе Лукашенко вихопить з землі цю трубу і почне, розмахуючи, бігати по Росії, погрожувати Росії. Ну, це що, розумні люди? Я з Росією не збираюся воювати. Ось вони прийдуть - хай спробують, а мені війна з Росією не потрібна. Я хочу, щоб країна була стабільною, спокійно розвивалась", - підкреслив Президент Білорусі.
Лукашенко вважає, що якби Білорусь у цьому році мала таку ціну на природний газ і не було б вивезення значного обсягу валюти у зв'язку з придбанням населенням автомобілів, в країні не було б фінансових проблем.
"Ви дайте ще 5 мільярдів на рік валюти, і немає жодних проблем. Але наша економіка, суспільство не витримали такого навантаження. І що, я повинен був молитися на цю іржаву трубу, яка в землі лежить?", - сказав Президент Білорусі.
"Ну, ось вони побудували одну трубу "Північного потоку", зараз другу побудують. Росія - супербагата країна, вона може подарувати нам цю трубу. Але що ти будеш качати по цій трубі? Природний газ - це навіть не нафта. Нафту ми можемо з Венесуели привезти, ще звідкись. Природний газ не привезеш", - сказав Лукашенко.
Як повідомляв УНІАН, 25 листопада уряди Білорусі та Росії підписали угоду про порядок формування цін (тарифів) при постачанні природного газу до Білорусі і його транспортування по газопроводах, розташованих на території республіки, угоду про умови купівлі-продажу акцій та подальшої діяльності ВАТ "Белтрансгаз". З урахуванням вже придбаних "Газпромом" в 2007-2010 роках 50% акцій "Белтрансгаза" "Газпром" стає власником 100% акцій "Белтрансгаза".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас