Експерт: Українці мають знати, хто приватизує вітчизняну енергетику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українці мають знати, хто приватизує вітчизняну енергетику

Енергетика
667
До приватизації української енергетики повинні допускатися тільки добросовісні покупці. Про це заявив журналістам експерт енергетичного ринку, колишній представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
"Фонд держмайна повинен зобов'язувати компанії, які беруть участь у приватизації такої стратегічної галузі як енергетика, розкривати своїх бенефіціарів. Щоб власники майбутніх активів були відомі широкій громадськості", - вважає він.
Таким чином, на думку Соколовського, держава зможе контролювати прозорість приватизації української енергетики. "В іншому випадку, це може погано закінчитися для України. Тоді ми не побачимо жодних інвестицій, не буде проведена модернізація підприємств, а буде банальне викачування грошей з них. Цього не повинно бути", - зазначив він.
Як повідомлялося, 17 листопада закінчився прийом заявок на конкурс з продажу 25% акцій "Київенерго", оголошений 5 жовтня 2011 р. Заявку на участь у торгах подали дві компанії - ДПЕК, що управляє енергетичним бізнесом СКМ Рината Ахметова, і "Полтаваобленерго", яка не розкриває своїх бенефіціарів. У зв'язку з цим Фонд держмайна був змушений перенести конкурс з 25 листопада на 9 грудня. Стартова ціна продажу пакета акцій "Київенерго" - 432,3 мільйона гривень.
"Київенерго" експлуатує практично всі енергетичні об'єкти, розташовані в столиці, за винятком Дарницької ТЕЦ. За 9 місяців 2011 року виробила 3,439 млрд кіловат/год. Чистий дохід компанії склав до 7,271 мільярда гривень, чистий прибуток - 23,156 мільйона гривень. Кредиторська заборгованість - понад 1,6 мільярда гривень.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас