Лукашенко вважає, що газові домовленості з Росією - це благо для народу Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко вважає, що газові домовленості з Росією - це благо для народу Білорусі

Енергетика
192
Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав вигідними для країни домовленості з Росією у газовій сфері, сказавши, що ні про яку здачу суверенітету мова не йде.
"Ми до цього йшли більше двох років. Про що ми домовилися в Москві - це благо для білоруського народу", - заявив Лукашенко журналістам у п'ятницю.
Як зазначив президент, досягнуті в Москві домовленості "розв'язали вузол проблем у взаєминах з Росією". "Але головне, що ми нічого не втрачаємо, а значно набуваємо, отримавши велику знижку по природному газу", - сказав Лукашенко.
За його словами, "ця економія може скласти за рік $2,5-3 млрд тільки на природному газі." Плюс $2,5 млрд вони перерахували за 50% акцій "Белтрансгазу", - продовжив президент. "А потім буде прив'язка до внутріросійської ціни, тобто ми будемо на рівних конкурувати з Російською Федерацією", - заявив глава держави.
Президент Білорусі нагадав, що білоруська сторона і раніше була не проти продати "сто відсотків труби ("Белтрансгаз"), але ми висували умову, щоб вона була завжди заповнена і було прокачування через Білорусь". "Маючи 50% акцій "Белтрансгазу", Росія торгувала з нами, як з Німеччиною", - зазначив президент, сказавши, що у випадку, якби решта 50% акцій не були продані, "у нас газ в наступному році ціна досягла $400-420 за 1 тис. куб м". "Ми домовилися, що будемо отримувати газ на кордоні по $165, тобто наполовину впала ціна. Це була наша сувора вимога", - заявив президент.
За його словами, "Росія за решту 50% акцій пішла на всі наші умови". "Крім того, вони дали нам кредит в $10 млрд на будівництво АЕС", - зазначив президент. Він сказав, що "попереду ще багато питань, вигідних для нас". "Щодо нафти теж ціна може знизитися, якщо ми домовимося з Росією", - зазначив глава держави.
Коментуючи закиди щодо продажу "Белтрансгазу" Росії, президент зазначив: "Наводять аргумент, що Лукашенко позбувся важеля тиску на Росію". "Божевільні. Неначе Лукашенко вихопить з землі цю трубу і почне, розмахуючи нею, бігати по Росії, загрожуючи Росії", - сказав Лукашенко. При цьому він підкреслив: "Я з Росією не збираюся воювати, нам це не треба".
Говорячи про критику з боку своїх опонентів, президент заявив: "Якби завтра цей "Белтрансгаз" купив Євросоюз чи США, була б повна тиша і не було б здачі незалежності, як вони говорять. Усе це гнила, дохла політика".
"Я не для того в країні, щоб здавати суверенітет і незалежність, я повинен приймати оптимальні рішення", - заявив президент Білорусі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас