Міненерго РФ і ЄК відклали розгляд постачання газу в Європу на 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міненерго РФ і ЄК відклали розгляд постачання газу в Європу на 2012 р.

Енергетика
203
Міненерго РФ не змогло вчора завоювати прихильність енергокомісара ЄС Гюнтера Еттінгера - сторони лише домовились продовжити переговори про майбутнє постачання російського газу в Європу вже в 2012 році. Одна з першочергових вимог Міненерго - вивести з-під третього енергопакету газопровід OPAL, який є продовженням Nord Stream на території Німеччини. Якщо цього не зробити, то запущений недавно Nord Stream не зможе вийти на проектну потужність в наступному році. Про це пише видання "Коммерсант".
Вчора голова Міненерго РФ Сергій Шматко зустрівся з енергокомісаром ЄС Гюнтером Еттінгером. Жодних рішень на цій зустрічі прийнято не було - сторони лише домовились зустрітися ще раз, уже на початку 2012 року. Еттінгер запевнив, що Росія в будь-якому випадку залишиться для Європи одним з ключових постачальників газу і зможе наростити його експорт до 140-150 млрд (з нинішніх 125 млрд), а Шматко пообіцяв, що з усіх спірних питань (третій енергопакет, обшуки "Газпрому" в Європі, проект ЕК "Південний коридор") сторони так чи інакше домовляться.
Як особливо підкреслив вчора Шматко, російська сторона наполягає, зокрема, на виведенні з-під регулювання третього енергопакету не стільки майбутніх газопроводів (South Stream), скільки вже побудованих - в першу чергу, газопроводу OPAL, який проходить по території Німеччини і є продовженням підводної труби Nord Stream. Незважаючи на те, що Nord Stream вже отримав статус TEN (транс'європейської мережі, виключає доступ до Nord Stream третіх осіб), OPAL такого статусу не має. Це означає, що "Газпром" (точніше, його СП з Wintershall, компанія Wingas, яка будувала газопровід) повинен буде забезпечити доступ третіх осіб до труби, тобто зарезервувати під це 50% її потужності. Аналогічна вимога стосуватиметься і газопроводу NEL, який також буде відходити від Nord Stream вглиб Німеччини і зараз будується.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас