Візит Януковича до Брюсселя відбудеться найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Візит Януковича до Брюсселя відбудеться найближчим часом

389
ЄС найближчим часом планує провести раніше відкладену зустріч з Президентом України Віктором Януковичем. Про це йдеться у доповіді стосовно рекомендацій Європарламенту Раді ЄС, Єврокомісії та Європейській службі зовнішніх дій щодо переговорів про Угоду про асоціацію ЄС з Україною, прийнятій сьогодні, 1 грудня, на пленарній сесії Європарламенту більшістю голосів.
Схваленою Європарламентом доповіддю передбачено "знову запланувати нещодавно відкладену зустріч з Президентом Януковичем напередодні Саміту Україна-ЄС в грудні 2011 р., оскільки це розглядається, як важлива можливість вирішити серйозні проблеми, висловлені українській владі, і відновити конструктивний діалог, що може призвести до парафування угоди про Асоціацію за умови значного прогресу в технічних і життєво важливих політичних перешкодах, які досі є".
Нагадаємо, про скасування наміченого на 20 жовтня візиту Віктора Януковича в Брюсселі 18 жовтня повідомила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон. За її словами, рішення про скасування візиту Президента України до Брюсселя прийняли голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу і голова Європейської ради Херман ван Ромпей.
У той же час прес-секретар Єврокомісії Піа Аренкільде Хансен заявила в інтерв'ю AFP, що візит "відкладений на пізніший термін, коли умови будуть сприятливішими для досягнення прогресу у двосторонніх відносинах". "Це не скасування, а відстрочка на невизначений час", - зазначила Хансен, підкресливши, що ЄС "хотів би бачити прогрес у таких питаннях, як право, правоохоронні органи, незалежність судової системи".
Зазначимо, Європейський парламент сьогодні остаточно затвердив терміни парафування та прийняття Угоди про асоціацію між ЄС і Україною, згідно з якими виконавчим органам ЄС рекомендується парафувати угоду до кінця 2011 р., і до кінця 2012 р. підготувати всі необхідні документи для ратифікації як в Європарламенті, так і в національних законодавчих органах.
Разом з тим, в проекті доповіді міститься пункт про необхідність створення механізмів призупинення дії угоди у разі, якщо Київ буде ігнорувати або навмисно порушувати демократичні принципи, закладені в основу Угоди про асоціацію.
В рекомендаціях міститься заклик до проведення економічних і правових реформ в Україні, а також висловлюється готовність допомагати Україні в їх проведенні.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу до ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України та ЄС, буде називатися "Угода про асоціацію".
Також Європарламент закликав українську владу дозволити колишньому прем'єр-міністру Юлії Тимошенко та інших лідерів опозиції в повній мірі реалізувати їхнє право на участь у політичних процесах, "як зараз, так і під час наступних виборів в Україні".
Зокрема, у доповіді підкреслюється, що засудження Тимошенко до семи років ув'язнення та судові процеси проти інших її міністрів: "викликали серйозне занепокоєння в ЄС і розглядаються як політична помста чи спроба засудити і посадити представників опозиції, щоб не допустити їхньої участі в парламентських виборах наступного року і президентських виборах 2015 р."
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас