Нацбанк експортує гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк експортує гривню

Валюта
1109
"Для зняття бар'єрів між нашими країнами і заради зручності туристів, які планують відвідати Україну під час чемпіонату Європи з футболу в 2012 р., ми вже направляємо до Європи гривню. Мешканці європейських країн зможуть придбати українську валюту ще до приїзду в Україну", - сказав глава НБУ Сергій Арбузов під час зустрічі зі своїм швейцарським колегою Філіпом Хільдебрандом.
На думку більшості опитаних експертів, реалізація задуманого насамперед зміцнить курс гривні. Крім того, в Україну прийде додатковий, нехай і незначний, приплив іноземної валюти. "При цьому ліквідності вітчизняного банківського сектора вивезення гривні за кордон ніяк не загрожує, оскільки вона все одно повернеться в Україну", - вважає глава наглядової ради "Платінум Банку" Юрій Блащук.
Обсяг грошової маси також не зміниться. Крім того, можна сподіватися, що на якості банківських розрахунків в Україні відхід гривні за кордон сильно не позначиться. Та й процедура її постачання за кордон не є особливо складною. При цьому іноземні банки, які будуть здійснювати продаж гривні, однозначно на цьому зароблять.
Правда, вигоди українських банків зовсім не очевидні, вважає співрозмовник, що побажав залишитися неназваним. Все буде залежати від того, хто з українського боку буде продавати гривню - Національний банк навряд чи захоче віддавати таку можливість комерційним банкам, які теоретично зможуть таким чином нарощувати свою валютну позицію. "НБУ в цьому не зацікавлений, тому, швидше за все, буде сам продавати гривню за кордон", - повідомило досвідчене джерело.
Але в будь-якому випадку, вважає керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин, ініціативу Нацбанку можна розглядати як черговий крок на шляху валютної лібералізації. Виграють від нього в тому числі українці, що знаходяться за кордоном.
Як стверджує аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець, не варто сподіватися, що обсяги валютно-обмінних операцій будуть істотними. За наступні півроку НБУ може таким шляхом продати гривні на кілька десятків мільйонів доларів. І, швидше за все, дана ідея буде реалізована через великі банки, що часто виступають партнерами України, - Deutsche Bank, Credit Swiss, UBS.
Багато чого традиційно залежить від практичної реалізації української ініціативи, кажуть експерти. "Якщо вдасться реалізувати її ефективно, то допомога туристам буде помітною, що, крім іншого, позитивно позначиться на іміджі України", - припускає аналітик.
Варто врахувати, що зараз в країнах Європейського союзу мало хто користується готівкою. Що, за словами одного з банкірів, який побажав залишитися неназваним, зменшує шанси для успішної реалізації планів. Адже для того, щоб іноземці купували гривню, необхідна насамперед довіра до цієї валюти, чого, звичайно ж, немає. Крім того, купити гривню у країнах ЄС можна буде лише в банках при сплаті солідної комісії. В Україні ж зробити це буде значно простіше і дешевше. Таким чином, швидше за все, туристи будуть їхати в Україну не з гривнею, а з платіжними картками. А ініціатива Нацбанку ризикує залишитися лише на рівні намірів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас