Ціновий бум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціновий бум

Валюта
1560
Різноспрямований рух світових індексів, що спостерігався вчора на початку дня, змінився їх стрімким зростанням ближче до закриття торгів у Європі. За підсумками торгів німецький DAX піднявся на 5%, французький CAC 40 - на 4,2%. Провідні американські індекси до 21:00 додали 3,2-3,4%.
Повернення інтересу інвесторів до ризикових активів було спровоковане повідомленнями про досягнуті домовленості між провідними світовими ЦБ. Федеральна резервна система, Європейський центральний банк, а також центральні банки Канади, Великобританії, Японії та Швейцарії домовилися про зниження відсоткових ставок за доларовими свопами на 50 базисних пунктів і про продовження дії угод про свопи до 1 лютого 2013 року. Також будуть запропоновані фінансовим інститутам двосторонні свопи для забезпечення регіональних ринків ліквідністю в будь-якій з їхніх валют. Незалежно від центральних банків розвинених країн Національний банк Китаю оголосив про зниження норм обов'язкових банківських резервів з 9 грудня на 0,5 п. п., до 21%. Китай пішов на пом'якшення грошової політики вперше з 2008 року.
Ці рішення явно вказують на перехід до менш жорсткої грошово-кредитної політики з метою стимулювання кредитування і підтримки зростання економіки, що слабшає. "Цей крок допоможе у наданні ліквідності, після того як недавні заходи щодо посилення кредитно-грошової політики надто несприятливо позначилися на обсягах кредитування і підвищили ризики "жорсткої посадки" для Китаю", - заявив агентству Bloomberg економіст Mizuho Securities Шень Цзяньгуан.
Скоординоване рішення центральних банків - це так зване кількісне пом'якшення, проведене у світовому масштабі. "Мета цих заходів - розрядити напругу на фінансових ринках і пом'якшити наслідки цієї напруги для пропозиції кредитів домашнім господарствам і компаніям, а також підігнати економічну активність", - йдеться в заяві центробанків. За словами аналітика ГК "Алор" Наталії Лесиної, зниження ставок за доларовими свопами сприятиме більш вільному використанню доларової ліквідності, якої зараз так потребують європейські ринки: "На дану новину пара євро/долар додала в моменті 2 фігури і протестувала позначки 1,35 . Ф'ючерс на індекс S&P 500 піднявся вище 1220 пунктів", - відзначає Наталя Лесина. "Вжиті заходи будуть сприяти ослабленню долара США і збільшенню попиту на ризикові активи", - резюмував аналітик Промсвязьбанка Олег Шагов.
Український ринок, як і колись, через низьку ліквідність і неприйняття ризику ріс набагато повільніше, ніж європейські чи американські індикатори. Індекс "Української біржі" виріс на 2,36% - до 1582,23 пункту, а ПФТС - на 1,1% - до 600,18 пункту. У момент появи позитивних новин із закордонних майданчиків обсяг торгів на фондовому ринку "Української біржі" становив лише 40 млн грн, підвищившись до 88 млн грн до кінця торгів. Враховуючи, що рішення світових центробанків позитивні виключно для фінансового сектора, найактивніше дорожчали акції банківського сектора: акції "Райффайзен Банк Аваль" подорожчали на 8,19%, а Укрсоцбанку - на 4,74%. Напередодні зростання попиту на метали подорожчав Алчевський меткомбінат (+5,06%). Відзначимо, що котирування "Укрнафти" (+0,64%) ніяк не відреагували на подолання нафтою WTI позначки $100 за барель. Вже сьогоднішня торговельна сесія дозволить відіграти ралі закордонних майданчиків в повній мірі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас