Нерезиденти завалять гривнею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерезиденти завалять гривнею

Валюта
3315
Міжнародним фінансовим організаціям дозволять випуск облігацій у гривні для кредитування реального сектора економіки України. На розгляд до парламенту надійшов урядовий законопроект №9470 від 17.11.2011 "Про внесення змін до закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" (щодо емісії облігацій міжнародних фінансових організацій)".
Згідно з пояснювальною запискою до документа, прийняття законопроекту дозволить таким міжнародним фінансовим організаціям, як Європейський банк реконструкції та розвитку, Міжнародний валютний фонд, Міжнародна фінансова корпорація та іншим, здійснювати на території України емісію облігацій у національній валюті та направляти залучені кошти на кредитування/інвестування реального сектора економіки України.
Учасники ринку відзначають, що законопроект переслідує швидше загальнодержавні цілі, ніж інтереси МФО. Хоча останні давно хочуть отримати право кредитувати українських позичальників у гривні. А оскільки депозити вони не залучають, випуск облігацій міг би стати ефективним інструментом для залучення гривні під потенційне кредитування, у тому числі через комерційні банки, відзначає голова правління банку "Форум" Вадим Березовик.
У свою чергу, відзначає директор з розвитку Kreston GCG Андрій Попов, кредитування у гривні дозволить МФО значно розширити список своїх клієнтів, адже багато підприємств в Україні не наважуються працювати, приміром, з ЄБРР або МФК через валютні ризики, особливо якщо ці підприємства не мають стабільної валютної виручки. "До слова, у сусідній Росії ЄБРР має можливість емітувати облігації в рублях, до чого активно вдається. При цьому в умовах фінансової нестабільності ці облігації користуються попитом", - розповідає співрозмовник "і". А нещодавно представники банку в Україні навіть заявили про можливість запуску кредитування українських клієнтів у російській валюті.
Для українського ж фінансового ринку кредитування в гривні з боку МФО може призвести до відходу низки платоспроможних клієнтів від українських через більш вигідні відсоткові ставки. За словами експерта, саме боязнь конкуренції з боку банківського лобі є найсерйознішою перешкодою на шляху випуску гривневих облігацій МФО. У той же час в умовах нинішньої нестачі ліквідності в банківській системі України, відтоку іноземних інвестицій і зниження довіри до нацвалюти переваги від рішення МФО працювати з гривнею виявилися більш вагомими.
За словами голови регіонального представництва МФК в Україні та Білорусі Руфата Алімарданова, попит на довгострокове гривневе фінансування в Україні досить великий. "Всі наші клієнти говорять нам про те, що їм необхідна гривня. Зараз на ринку превалює гривня терміном до року. Ми ж говоримо про три-, п'ятирічне фінансування. Саме довготермінові ресурси дають можливість модернізації економіки і перспективного розвитку", - нагадує експерт, додаючи, що МФК та інші МФО, наприклад ЄБРР, могли б стати джерелом довгої гривні для українського реального сектора. Однак, згідно з існуючим законодавством, поки це неможливо.
Випуск облігацій, номінованих у гривні, - лише один з інструментів, який дозволяє МФО отримати доступ до місцевої валюти. Наприклад, МФК веде переговори з НБУ про те, щоб отримати дозвіл залучати валюту в країну і купувати гривню на місцевому ринку під конкретні інвестиційні проекти. "Якщо говорити про стратегію роботи МФК в Україні в цілому, то для нас пріоритетними напрямками є підтримка фінансового сектора, інвестиції в агробізнес та підтримка проектів, пов'язаних з впровадженням енергоефективних технологій. У минулому фінансовому році ми інвестували в Україну $262 млн.", - резюмує Алімарданов.
Проте, нагадує аналітик Concorde Capital Світлана Рекрут, кредитування в іноземній валюті передбачає значні ризики для позичальника. Можливість же залучати гривню з локального ринку дозволить запустити довготермінове кредитування в гривні, збільшуючи потенційне коло позичальників і проектів. У той же час "висока якість" МФО як емітентів дозволить залучати ресурс за нижчими ставками (не перевищує вартість державного боргу), що зробить можливим кредитувати економіку за ставками нижче комерційних банків. Але, як уточнює Олександр Печерицин, начальник відділу аналізу фінринків "ІНГ Банку", схема з випуском облігацій буде працювати лише за наявності достатньої ліквідності на грошовому ринку, яка не буде загрожувати стабільності банківської системи.
За прогнозами директора з розвитку BDO LLC Олега Трикоза, можливість видавати кредити в національній валюті дозволить МФО як мінімум подвоїти обсяги операцій в Україні. Це будуть довготермінові, до 10 років кредити у гривні для держсектора, муніципалітетів і підприємств приватного сектора. "Вигідно це для МФО, адже фінансування тепер зможуть отримувати не тільки експортери. А це означає, що зростає кредитний портфель. Вигідно це і українським позичальникам, які зможуть отримувати довгий і недорогий ресурс в гривні", - упевнений експерт. За його оцінкою, обсяг таких операцій щорічно міг би досягати 6-7 млрд. грн.
За оцінками аналітика ІГ "Арт Капітал" Олега Іванця, в разі ухвалення обговорюваного законопроекту обсяги можливої емісії облігацій МФО могли б досягти $1-2 млрд. (в еквіваленті). На думку ж начальника управління казначейства і фінансових інститутів "ОТП Банку" Владислава Анісімова, обсяг кожного стандартного випуску навряд чи перевищить 500 млн. грн. на термін два-три роки.
На першому етапі виходу на ринок кредитування в гривні питання прибутку для МФО можуть відійти на другий план. Що, на думку директора казначейства банку "Фінанси та кредит" Олександра Александрова, створить конкуренцію на ринку кредитування і, цілком ймовірно, при значних обсягах його призведе до зниження ставок в цілому на ринку. Цікаві ж такі кредити будуть в першу чергу тим клієнтам, які не мають експортних доходів і прагнуть уникати валютних ризиків - корпоративний або муніципальний сектори економіки України, а також "дочки" банків-нерезидентів.
Виграє від цього і вітчизняний фондовий ринок. Як вважає начальник управління по роботі з цінними паперами банку "Хрещатик" Максим Юхимець, облігації МФО можуть стати індексом для корпоративних паперів. "Швидше за все, Міжнародні фінансові організації будуть розміщувати облігації під плаваючу ставку, що буде нововведенням для ринку. Довіра до таких МФО більша, ніж до українських емітентів, тому торгуватися папери можуть з невеликим бонусом до них", - прогнозує фінансист.
У будь-якому випадку, упевнений Антон Усов, провідний радник ЄБРР, ще до прийняття відповідного закону МФО повинні сформувати значний портфель проектів, прокредитованих у гривні. Крім того, необхідно узгодити з фінансовими держрегуляторами механізми мінімізації валютних ризиків з боку МФО. "Такі механізми існують, і вони зараз обговорюються з українською владою", - розповідає співрозмовник. Прийняття ж закону має послужити, швидше, психологічним стимулом для активізації кредитування українського реального сектора міжнародними фінансовими організаціями.
Руслан Кисляк
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас