Іпотеку подадуть до столу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотеку подадуть до столу

Кредит&Депозит
1902
НБУ готує запуск програми іпотечного кредитування через Агентство рефінансування житлових кредитів (АРЖК) вже в грудні. Агентство, за припущеннями чиновників, повинно не тільки активізувати іпотеку, а й мобілізувати фондовий ринок країни.
Глава Національного банку України Сергій Арбузов повідомив про намір запустити спільну з Кабінетом міністрів програму активізації іпотечного кредитування до кінця поточного року. "Ми очікували запуск програми в листопаді, але цього, на жаль, не відбулося. Йде процес документального оформлення цього механізму. Він виявився непростим. До кінця року всі папери будуть підписані, і незабаром ми оголосимо про старт програми", - заявив він в ЗМІ.
Однією з функцій агентства стане випуск довгострокових облігацій з додатковим забезпеченням у вигляді пулу іпотечних кредитів. На думку першого заступника голови НБУ Юрія Колобова, наявність такого забезпечення буде сприяти зниженню вартості облігацій АРЖК, рефінансуванню житлових кредитів і відповідному фінансуванню банків, що працюють з іпотекою.
Привабливість іпотечних облігацій чиновники НБУ забезпечили, наділивши їх можливістю зарахування в обов'язкові резерви, за аналогією з ОВДП, випущеними для фінансування підготовки до Євро-2012. Перші випуски цінних паперів будуть середньостроковими - на три-п'ять років.
За словами аналітика інвестиційної компанії Concorde Capital Світлани Рекрут, програма іпотечного кредитування за західною моделлю, що передбачає випуск іпотечних облігацій під сек'юритизовані кредити, концептуально є хорошою ідеєю. Ця схема успішно практикується в багатьох країнах.
Перешкодою успішній реалізації ідеї в Україні, за словами аналітика Dragon Capital Анастасії Туюкової, є відсутність значного попиту на такі папери (три-п'ять років) в нацвалюті, враховуючи заплановану невисоку прибутковість (12-14%). "В Україні, на жаль, до цих пір не розвинені такі потужні внутрішні інвестори, як пенсійні фонди, ІСІ та страхові компанії, які потенційно стали б основними покупцями даних інструментів", - відзначає аналітик.
Більше того, як каже експерт, зараз на українському ринку спостерігається надзвичайно низька ліквідність (залишки на коррахунках банків, як раніше вже повідомлялося в "і", коливаються в районі 9-14 млрд. грн., що значно нижче від середнього залишку 19 млрд. грн. у першому півріччі поточного року).
Звичайно, інтерес з боку нерезидентів може бути проявлений, проте прибутковість в такому випадку повинна компенсувати валютні і кредитні ризики інвестицій. "Надання рефінансування НБУ під ці папери, а також їх зарахування у резервні еквіваленти буде стимулювати попит на інструменти. Але поки залишається неясним порядок оцінки кредитної якості іпотечного портфеля і процедура відбору пулу однорідних активів", - розмірковує Анастасія Туюкова.
Програма потенційно може зацікавити великих гравців ринку, які мають довгий ресурс. "Вони будуть заробляти на різниці, між вартістю рефінансування і ставкою кредиту плюс комісії за супровід кредиту. Такий спред повинен контролюватися, отже, буде нецікавий банкам, у яких вартість фондування нижча від ставки рефінансування за іпотеку", - пояснює аналітик однієї з інвестиційних компаній з іноземним капіталом.
До таких фінустанов на сьогодні можна віднести, наприклад, "Райффайзен Банк Аваль", Укрсоцбанк і УкрСиббанк (у сукупності частка трьох банків становить близько 45% - 38 млрд. грн. - загального іпотечного портфеля).
Втім, як зазначає співрозмовник "і", задум Нацбанку, на жаль, не буде стимулювати придбання нерухомості. Відносно дешеве фондування, за його словами, не вирішує проблеми низьких доходів населення і відсутності початкового внеску. А значить, виникає питання, чи має сенс дана ініціатива. "Іпотека не зробить істотного ривка до тих пір, поки у нас не буде середнього класу і кредитного пулу, характерного для такого прошарку (купівля економжитла з початковим внеском 15-20%), - говорить експерт. - Іпотека зараз являє собою придбання "дорогого житла" або кредити під бізнес/споживання, забезпечені житлом. У такій ситуації, в кращому випадку, буде стимулюватися малий і середній бізнес".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас