Коли гривня почне дешевшати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли гривня почне дешевшати

Валюта
4873
Керівники Національного банку запевняють, що мають у своєму розпорядженні достатні ресурси для підтримки курсової стабільності. Директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін відзначив, що розмови про девальвацію гривні безпідставні: "Сьогодні є чистий приплив валюти в країну. На цьому тлі некоректні міркування про те, що ми стоїмо на порозі знецінення гривні. Якщо у нас за весь минулий рік чистий приплив (надходжень від нерезидентів) був приблизно $10 млрд, то тільки за десять місяців цього року - $12 млрд. Це ті речі, про які треба говорити, щоб не помилятися - ніби все погано". На його переконання, девальваційні очікування українців підігріваються новинами про стан світової економіки, а також обговоренням боргових проблем Євросоюзу.
Керівництво уряду також побічно визнало необхідність незначного ослаблення курсу гривні проти долара, але побоюється паніки серед населення. Микола Азаров переконаний, що найближчим часом курс гривні повинен бути контрольованим: "Може, з точки зору певних ринкових міркувань можна було б і відпустити, наприклад, курс і дати йому можливість досить вільно реагувати на запити на ринках. Але я вважаю, що поки наші люди жорстко не увірували в здатність нашого Національного банку і уряду здійснювати стабільну економічну політику, поки не прийшло це тверде переконання, нам треба демонструвати - навіть шляхом якихось певних втрат фінансових і валютних - цю стабільність". Зауважимо, що вже близько півтора року курс тримається біля позначки 8 грн/$. Майже до 10 грн/$ він злітав, коли в Україні вибухнула криза 2008-2009 років.
Експерти кажуть, що Нацбанк зможе зберегти курс на нинішньому рівні в найближчі 3-4 місяці. А пізніше можуть з'явитися нові чинники, прогнозувати які поки передчасно.
Кругообіг валюти в країні
Найбільш консервативні експерти вважають, що середньорічний курс гривні і в 2012 році буде близьким до 8 грн/$. Наприклад, такий прогноз міститься в макропоказниках інвестиційної компанії "АРТ-Капітал" на 2012 рік. Інші вважають, що курс може трохи "просісти". За оцінками деяких експертів, у найближчі місяці ми можемо побачити курс на рівні 8,2-8,35 грн/$. Так, нещодавно аналітики банку "Сiti" у своєму аналітичному огляді наводять набір чинників, які вже протягом останнього кварталу 2011 року стануть причиною зниження курсу гривні: збільшення попиту на валюту для оплати імпорту, розрахунки з боргами в кінці року і підвищення бюджетних видатків.
У консенсус-прогнозі Міністерства економічного розвитку і торгівлі на 2012 рік зазначений курс 8,19 грн/$. Зауважимо, що цей прогноз складається представниками провідних фінансово-інвестиційних компаній і експертних центрів. Але і в середовищі аналітиків сильний песимізм щодо майбутнього гривні. Глибина очікуваної девальвації в 2012 році лише збільшується - з 8,04 у березні цього року до 8,19 в листопаді.
Що цікаво, про курс 12 грн/$ або ще більше, яким намагаються лякати українців, економічні експерти не говорять. Така цифра - скоріше вигадки політично ангажованих "нібито експертів", яким вигідно залякувати населення.
Очікування закордонних інвесторів щодо майбутнього курсу гривні також повертаються в нормальне русло. Буквально після заяви Азарова про намір уряду будь-якою ціною утримати курс, котирування шестимісячного безпоставкового ф'ючерсу на курс гривня/долар у Лондоні в лічені дні впали з позначки 9,3 до 8,8. У тримісячній перспективі курс гривні до долара закордонним ділкам інвестиційного бізнесу видається близько 8,2. Хоча ще місяцем раніше, у жовтні очікування були набагато гірші: 8,5 грн/$ через три місяці і 10 грн/$ через шість місяців.
Гроші за обміном
У влади залишилося ще безліч інструментів для підтримки курсу національної валюти в найближчі місяці. Золотовалютні резерви Нацбанку поки достатні. Надмірний апетит населення і тіньового бізнесу до валюти НБУ відбив за допомогою "паспортизації" обмінних операцій. Схоже, відмовлятися від свого ноу-хау НБУ не збирається - дуже вдалим виявився стримуючий механізм. Глава Національного банку Сергій Арбузов заявив, що введення системи паспортного контролю при валютообмінних операціях допомогло заощадити близько $3 млрд золотовалютних резервів: "Найголовніше, чого ми досягли після введення нових правил обміну валют - змогли проаналізувати відкритий попит на валюту з боку населення і прихований попит з боку бізнесу. Ми вважаємо, що введення нових правил обміну валют було цілком виправданим і позитивним заходом".
На гроші Міжнародного валютного фонду Україні розраховувати вже не варто. В останньому звіті експерти МВФ піддали уряд досить жорсткій критиці. Власне, вся користь від грошей Фонду, згідно зі звітом його експертів, полягає в тому, що Україна змогла швидше вибратися з кризи. Уряд звинуватили у відсутності стратегічних реформ і небажанні їх проводити.
Окремого різкого зауваження уряд удостоївся від Фонду, до речі, за "занадто стабільний курс". Фонд вимагав ринкового курсоутворення, простіше кажучи, плаваючого курсу. І хоча НБУ і пішов на розширення коливання курсу в межах 5%, але і це не задовольняє експертів МВФ. "Режим валютного курсу повернувся до докризової практики", - зауважують аналітики в звіті. Тобто валютний ринок в стані "ручного регулювання" Нацбанком.
Можна сказати, що повторюється ситуація кінця 2009 року, коли Фонд відмовив у фінансуванні уряду "помаранчевої команди". Тоді МВФ сказав чітко: закінчаться вибори в країні, будемо говорити про нову програму співпраці. Але зараз уряд діє на випередження: валюту для збереження стабільної ситуації знайшли в Китаї та Росії. Таким чином, якщо МВФ не дасть грошей, для гривні це не стане катастрофою. З єдиною різницею, що гроші Фонду в два-три рази дешевші, ніж комерційні позики.
Та й приплив валюти від експорту і закордонних інвестицій у наступному році не стане набагато меншим. Спад поставок українських товарів на зовнішні ринки прогнозується мінімальний. Прогнозні річні обсяги - близько $82 млрд. Це не набагато менше, ніж у нинішньому році. Інвестицій в наступному році очікують не менше, ніж у нинішньому - приблизно на рівні $7 млрд. Додатковий приплив валюти може дати програма приватизації в енергетичному секторі. За оцінками експертів, якщо до торгів допустять західні чи російські компанії, це також може дати кілька мільярдів доларів.
Ще один канал надходження валюти - намічені на наступний рік вибори до Верховної Ради. За різними оцінками, на кожні вибори для оплати всіх витрат в країну "заводиться" $3-5 млрд.
До того ж у НБУ залишився ще один інструмент оперативного реагування при нестачі валюти - скорочення термінів її повернення експортерами. Зараз вони повинні "завести" виручку в Україну протягом шести місяців. Якщо Нацбанку терміново знадобиться валюта, він може істотно скоротити цей термін. Але зараз така можливість навіть не обговорюється. Значить, поки валюти в країні вистачає.
За матеріалами:
Ізвестія в Украінє
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас