Тігіпко: Створення газового консорціуму з ЄС і РФ допоможе знизити ціну на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Створення газового консорціуму з ЄС і РФ допоможе знизити ціну на газ

Енергетика
297
Віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко вважає, що створення консорціуму на основі Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" з часткою Європейського Союзу і Росії сприятиме зниженню ціни на російський газ.
"Я вважаю, що потрібно пропонувати консорціум, істотну частку в "Нафтогазі". Ідеальний варіант: 25% - Європі, 25% - Росії і 50% залишити собі. Якщо Росія не погодиться, треба торгуватися", - сказав Тігіпко, відповідаючи на запитання, що Україна повинна запропонувати Росії, щоб отримати дешевший газ.
Він також висловив упевненість, що Україна зможе домогтися перегляду газових угод з Росією від 2009 року, за перевищення влади при укладанні яких була засуджена тодішня прем'єр-міністр, нині лідер партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко. "За чинною угодою, яка нас не влаштовує, ціна залежить від вартості нафти, а нафта дорожчає", - сказав Тігіпко.
За його словами, згідно з цим договором, ціна на газ в 1 кварталі 2012 року становитиме 485 доларів за тисячу кубометрів. Він зазначив, що у зв'язку з цим Україна не погоджується на умову Міжнародного валютного фонду про підвищення ціни на газ для населення. За його словами, якщо Україна виконає цю вимогу, комунальні платежі для 10 мільйонів українців, які не мають пільг, зростуть на 32-33%.
Як повідомлялося, президент Віктор Янукович розраховує на те, що домовленості з Росією щодо нової ціни на газ будуть досягнуті до 2012 року. Наприкінці вересня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна домовилася з Росією про створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участю Європейського Союзу та перегляд газових контрактів 2009 року.
За підрахунками прем'єра, у разі досягнення домовленостей з Росією щодо перегляду цін на газ економія для України становитиме 500 мільйонів доларів на місяць. Ціна природного газу, що поставляється російським Газпромом на адресу Нафтогазу, в жовтні-грудні 2011 року становить близько 400 доларів за тисячу кубометрів. У листопаді Україна і Росія домовилися про можливість розрахунків за імпортований Україною газ в російських рублях.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас